Sponsorizări doar până în 17 mai

Sponsorizări doar până în 17 mai
Termenul limită pentru direcţionare a 2% din impozitul pe venit către ONG-uri este 17 mai.

Persoanele fizice care doresc să sponsorizeze entităţile nonprofit cu 2% din impozitul pe venit au această posibilitate până la data de 17 mai 2010, potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor. „Contribuabilii – persoane fizice, au posibilitatea de a dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru anul 2009, pentru sponsorizarea entităţilor nonprofit”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor.

Procedură şi condiţii

În acest sens, contribuabilii care au realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor trebuie să completeze şi să depună formularul 230. Persoanele care au realizat alte venituri (din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole impuse în sistem real, câştiguri rezultate din transferul titlurilor de valoare, câştigurile din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract) trebuie să completeze formularul 200.

Contribuabilii-persoane fizice care îşi exprimă această opţiune pot solicita direcţionarea acestei sume către o singură entitate nonprofit. Termenul legal de depunere este până la data de 15 mai 2010. „Având în vedere că 15 mai cade într-o sâmbătă, termenul se decalează până în 17 mai”, a precizat Mihaiu.

Sumele virate pentru sponsorizarea entităţilor nonprofit , care provin din 2% din impozitul pe profit, au ajuns la un nivel record în 2008. Anul trecut a fost virată către ONG-uri suma de 2.204.345 de lei. „Numai Administraţia Oradea a virat 1.455.403 lei către 757 de entităţi nonprofit”, ne-a informat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al DGFP Bihor.

Data de 17 mai este şi termenul limită pentru depunerea declaraţiei de venit D200 pentru anul 2009. „Dacă declaraţia de venit se poate depune şi ulterior cu penalităţile de rigoare, pentru declaraţia de sponsorizare D230, termenul de 17 mai este decadent”, a precizat Vasile Farc.

DAN BIRTA0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !