Sport pe traseele de alergare montană din Bihor

De Crina Dobocan
Sport pe traseele de alergare montană
Sport pe traseele de alergare montană - © Foto: CAPDD
Cinci trasee de alergare montană, de diferite grade de dificultate, au fost amenajate în Bihor.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) ţine să îşi continue demersurile menite să facă din munţii Pădurea Craiului o generoasă destinaţie turistică. Aşa s-a născut ideea primei reţele de trail running din România.

CAPDD și Clubul sportiv Xterra a finalizat o activitate din cadrul proiectului „Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”: amenajarea celor cinci trasee de alergare montană de diferite grade de dificultate.

Acestea se axează pe două zone din Pădurea Craiului, mai precis în Defileul Crișului Repede, între Vadul Crișului și Șuncuiuș, și în zona carstică Roșia, foarte aproape de Peștera de Cristale din Mina Farcu.

Despre această activitate plăcută și utilă turiștilor a vorbit Paul Iacobaș, coordonatorul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

„Aceste cinci trasee sunt o noutate în România, pentru că sunt primele trasee amenajate și marcate pentru alergători, astfel încât cei pasionați de acest sport să le poată parcurge în siguranță și să poată, în același timp, să viziteze câteva atracții turistice din zonă. Ele vin în completarea altor elemente de structură de vizitare, cum ar fi traseele de cicloturism, cum ar fi peșterile speoturistice, peșterile turistice pentru turiștii de masă și tot ce înseamnă spații de cazare, masă și alte atracții din zonă”, a spus Paul Iacobaș.

Informații pentru turiști

Cele cinci trasee de alergare montană cuprind inclusiv marcaje permanente în limbile română, maghiară şi engleză. De asemenea, au fost tipărite hărţi ale celor cinci rute, există o pagină web, unde sportivii au la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora. În curând, va fi lansată o pagină de social media dedicată amatorilor şi profesioniştilor practicanţi de trail running.

„Astfel de trasee mai sunt în țara noastră. Dar, aici avem de-a face cu o rețea. Deci, sunt ai multe trasee, amenajate și marcate pentru ca orice practicant acel acestui sport –indiferent că e vorba de începător sau avansat, să vină să parcurgă aceste trase și evident să de poată antrena pentru a le parcurge. Începi de la un traseu mai ușor și avensezi, progresezi, până ajungi la cel mai bun grad de dificultate – mai are”, a spus Florin Budea de la CAPDD.

Turişti cu experienţă, dar şi începători, au testat deja alergarea montană și au împărtășit câteva impresii: „Este ceva unic pentru această zonă”, „Îmi place foarte mult traseul, un traseu foarte frumos. Am descoperit și zona”, „Traseu frumos, peisaj frumos. Alerg de când eram mic copil. De la 5-6 ani. Am făcut fotbal, alergări. Nu este greu, indiferent că e vorba de 10 – 15 sau 100 de kilometri”.

Paul Iacobaș

„Traseul Şuncuiuş, pensiune Castel, peştera Vântului, peştera Unguru Mare, valea Mişidului, peştera Moanei, Şuncuiuş este un traseu destinat începătorilor. Are numai 12 kilometri şi o diferenţă de nivel cumulată de doar 420 de metri.

Prin comparaţie, traseul Şuncuiuş, versantul drept, baza sportivă din Vadu Crişului, peştera Vadu Crişului, Dealul Popii, peştera Bătrânului, peştera Moanei, valea Mişidului, Şuncuiuş este un traseu de maraton, 42 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.300 de metri”, explică István Szokolszki, preşedintele Xterra Oradea.

Scopul acestei reţele este acela de a facilita descoperirea destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului prin practicarea alergării montane, un sport care poate fi adaptat atât pentru turiştii cu experienţă, cât şi pentru începători.

Iniţiativa, ce are un buget de 23.200 lei, este o activitate realizată în cadrul proiectului „Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, implementat de către CAPDD Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, un program comun al Romanian-American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !