Sportul putea ramane in Liga I !

Sportul putea ramane in Liga I !
Sportul Studenţesc ar fi putut rămâne în Liga I, fără să plătească nici un leu din datoriile la stat, dacă patronul Vasile Şiman ar fi transformat Asociaţia Sportul Studenţesc într-o societate pe acţiuni.

Conform directorului Direcţiei Licenţe şi Afilieri din cadrul FRF, Viorel Duru, acest procedeu, precum şi alte ‘chichiţe’ avocăţeşti erau cunoscute de Şiman, dar acesta a refuzat să le aplice şi în nici un moment nu a îndeplinit condiţiile necesare de acordare a licenţei.

Viorel Duru a menţionat că oficialii clubului Sportul Studenţesc aveau la dispoziţie trei căi pe baza cărora clubul putea primi licenţa: să achite datoriile, să facă o cerere de amânare de la plata datoriilor şi să dea în judecată statul pe motiv că sumele datorate sunt nefondate. Viorel Duru a spus însă că Şiman nu a folosit nici una dintre aceste metode. ‘E adevărat, cei de la Sportul au contestat plata unor datorii, dar numai până în luna decembrie 2004, fără ca datoriile din 2005 să le achite’, a spus Duru.

Oficialul federaţiei a mai spus că în cazul în care Sportul Studenţesc se reorganiza în societate comercială, putea obţine licenţa fără probleme, pentru că datoriile ar fi rămas pe numele vechii asociaţii. Duru a explicat de ce datoriile fostelor asociaţii sportive nu pot fi preluate de noile cluburi, care şi-au schimbat forma juridică: ‘Nu societăţile au administrat cluburile înainte, ci asociaţiile. Acestea funcţionează pe baza OG 26 / 2000, aprobată prin Legea 127 / 2001 privind asociaţiile şi fundaţiile.

O a doua formă juridică de organizare a cluburilor este societatea comercială, care funcţionează pe baza Legii 31 / 1990. În Legea Sportului se vorbeşte de transformarea asociaţiilor în societăţi comerciale, dar nu există norme de aplicare. Juridic nu este posibil pentru că cele două forme de organizare funcţionează pe legi diferite’. Cu alte cuvinte, dacă o asociaţie sportivă se transformă în societate pe acţiuni şi se afiliază la FRF, licenţa poate fi acordată societăţii pe acţiuni, care, fiind nou înfiinţată, nu are datorii la stat.

Datoriile vechii asociaţii rămân doar problema statului şi nu mai privesc Federaţia Română de Fotbal. Duru a adăugat că în adoptarea deciziei de retrogradare a Sportului Studenţesc a avut o mare contribuţie şi UEFA, care a ameninţat că în cazul în care nu se respectă procedurile de licenţiere, echipa naţională a României riscă să fie exclusă din preliminariile Campionatului European de fotbal.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !