Sprijin financiar pentru angajatori

De Dan Birta
Firmele care angajează absolvenţi vor fi stimulate
Firmele care angajează absolvenţi vor fi stimulate
Angajatorii care încadrează absolvenţi sau persoane cu risc de marginalizare primesc stimulente financiare.

Firmele pot beneficia de stimulente financiare dacă angajează anumite categorii de persoane. „Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată şi Legea 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, oferă în prezent angajatorilor care încadrează în muncă categorii de persoane dezavantajate în ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii, facilităţi care constau în acordarea lunară a unor stimulente financiare, din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi scutiri la plata contribuţiilor, în anumite condiţii impuse de legiuitor”, informează Daciana Nica, director executiv adjunct al AJOFM Bihor.

Categorii de stimulente

Astfel, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, promoţia 2012, sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi. Mai mult, angajatorii primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii. Pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau postliceal se primeşte de 1, 2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, iar pentru absolvenţii de învăţământ superior de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă. La această dată valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei.

De aceeaşi subvenţie beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap. Sumele prevăzute anterior se acordă pe o perioadă de 18 luni.

„O condiţie esenţială impusă de lege este ca raporturile de muncă cu aceşti angajaţi (inclusiv cu handicap) să se menţină pe o perioadă de trei ani”, a precizat Daciana Nica.

Mai mult, legea acordă un ajutor financiar angajatorilor care mențin în activitate absolvenții mai mult de trei ani. Pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, angajatorii primesc suma aferentă contribuţiilor sociale datorate pentru aceste persoane.

De stimulente beneficiază şi firmele care angajează şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.

Aceşti angajatori sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii. Lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, angajatorul primeşte o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință. Condiţia este menţinerea raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !