Sprijin pentru cultivatorii de soia

Foto arhiva
Foto arhiva
ORADEA - Producătorii de soia pot beneficia de sprijin din partea statului. Guvernul a hotărât ca producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin exploataţii agricole şi care valorifică pe piaţă soia din producţia internă a anului 2008 pot beneficia de sprijin direct al statului pe produs în valoare de 300 lei/tona în limita a 100.000 de tone la nivelul întregii ţări.

Soia valorificată sub formă de sămânţă pentru semănat nu beneficiază de prevederile acestei hotărâri. De asemenea, soia care face obiectul plăţii în natură al contractelor de arendare, concesionare sau al contractelor de livrare a îngrăşămintelor, pesticidelor şi altor inputuri, inclusiv al contractelor de leasing pentru utilaje agricole nu constituie marfă pentru care se acordă sprijin direct al statului pe produs. „ În judeţul Bihor au fost cultivate anul acesta circa două mii de hectare de soia. Conform prevederilor, ajutorul se acordă pentru soia nemodificată genetic”, a precizat Octavian Avrămuţ directorul DADR Bihor.

Sprijiniţi

Acordarea acestui sprijin se face pe baza unei cereri-tip adresate direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare judetele până pe data de 15 iunie 2009 inclusiv. „Acordarea sumelor se face în ordinea depunerii cererilor, potrivit actului normativ”, a spus Avrămuţ. Resursele financiare necesare acordarii acestui sprijin sunt de 30.000 mii lei. După verificarea documentaţiei şi aprobarea cererilor formulate de producătorii agricoli, Direcţiile pentru agricultura întocmesc şi depun centralizatorul cuprinzând sumele cuvenite ca sprijin direct al statului pe produs la Direcţia Generală Buget, Finanţe şi Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării, până la data de 1 iulie 2009 inclusiv.

Simona Albinaru

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !