Sprijin pentru Haiti

5Comentarii
Velentin Tocuţ şi Iosif Pop au pus o proteză înaintea plecării în misiune
Velentin Tocuţ şi Iosif Pop au pus o proteză înaintea plecării în misiune
Fundaţia Theranova se implică în ajutorarea persoanelor care suferă în urma dezastrului din Haiti.

Doi tehnicieni de la Fundaţia Theranova din Oradea pleacă în Haiti pentru a acorda ajutor persoanelor care au suferit amputaţii în urma dezastrului.

Fundaţia Theranova confecţionează proteze şi orteze pentru persoanele cu dizabilităţi. „Fundaţia Theranova colaborează cu organizaţia Johanniter Umfal Hilfe, care a decis să cumpere şi să trimită în Haiti un atelier mobil. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de persoane care au nevoie de ajutor, după cutremurul produs. Mulţi oameni au suferit răni care au dus la amputare. Centrul de protezare din Haiti a fost distrus în totalitate. Reprezentanţii organizaţiei germane ne-au cerut să trimitem un tehnician, cheltuielile fiind suportate de ei. Astfel, am decis să participăm şi noi la această misiune de ajutorare, nu cu un tehnician, ci cu doi. Situaţia, acolo, e dezastruoasă. Un prieten de-al fundaţiei noastre, dr. Batterton, care lucrează la Clinica Mayo şi predă la Universitatea din Tennessee, este prezent acolo prin organizaţia International Medical Alliance. Acesta ne-a relatat că au fost făcute deja peste 200 de amputări. Au nevoie disperată de materiale medicale”, a declarat Jaco du Plessis, preşedintele Fundaţiei Theranova.

„Nu va fi uşor”

Unul dintre tehnicienii Fundaţiei, Valentin Tocuţ, a plecat ieri în această misiune, unde va sta patru săptămâni. Iosif Pop, membru al fundaţiei, îl va urma, peste trei săptămâni.

„Decizia am luat-o uşor, după o săptămână de discuţii cu un prieten american al fundaţiei, dr. Batterton. Abia după aceea am realizat ce ne aşteaptă. Vom merge într-un loc unde hrana şi alimentaţia sunt o problemă, unde există riscul să ne îmbolnăvim de malarie. Vom avea cel puţin 10-12 ore de lucru pe zi. Nu va fi uşor, însă pentru noi este o mare şansă să-i putem ajuta pe cei de acolo. Numărul amputaţiilor este mare. Din relatările dr. Batterton, numărul amputaţiilor a depăşit cifra de 200. Atelierul mobil a ajuns în Haiti, împreună cu două containere. Noi vom lucra cu pacienţii care au trecut de amputaţie. Vom folosi cele mai simple elemente de protezare, dar care au efect pe termen lung”, a declarat tehnicianul Vanlentin Tocuţ.

Costuri

Tehnicienii Valentin Tocuţ şi Iosif Pop s-au imunizat contra hepatitei A şi B, a febrei tifoide, a meningitei, a tetanosului.
„Imunizarea pentru un tehnician a costat Fundaţia Theranova 750 de lei. Şi ţânţarii sunt o adevărată problemă. Procurarea unei banale plase de ţânţari, necesară pentru a evita infectarea cu malarie, este o problemă”, a spus Jaco du Plessis.
„Şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan a salutat această iniţiativă. Primarul a plătit transportul unuia dintre specialiştii Fundaţiei Theranova, care va pleca în Haiti. Îi mulţumim pe această cale. Încă trebuie să strângem bani pentru a asigura apa potabilă şi alimentele de bază necesare tehnicienilor noştri, pentru ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale”, a mai spus Jaco du Plessis.

Cei care doresc să sprijine financiar această acţiune pot face donaţii în lei în contul Fundaţiei Theranova din Oradea: RO57BTRL00501205740748XX, deschis la Banca Transilvania.

Crina Dobocan5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor