Sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM

De Dan Birta
Sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM
Patru din primele zece programe de finanţare adresate antreprenorilor au fost aprobate joi de Guvern.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 2 iunie 2016, memorandumul privind susţinerea a patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare şi de stimulare a înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Acestea sunt primele din cele zece programe naţionale adresate antreprenorilor în anul 2016.

Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanţare de la bugetul de stat, iar selecţia beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.

„Noutatea faţă de anii anteriori adusă implementării acestor programe finanţate de la bugetul de stat, în vederea sprijinirii înființării şi dezvoltării sectorului IMM în România, este de natură să simplifice accesul la finanţare al întreprinzătorilor, oferindu-le acestora, pe lângă posibilitatea completării online a planurilor de afaceri sau de investiţii, evaluarea electronică şi în timp real, caracteristici comune cu anii anteriori şi posibilitatea de a urca în aplicaţia informatică de înscriere toată documentaţia administrativă de care funcţionarii publici au nevoie la verificarea veridicităţii informaţiilor”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Vrînceanu.

Scheme de minimis

„Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă” are alocat în 2016 un buget de 21,049 milioane de lei. Se estimează că 156 de operatori economici vor beneficia de acest program, al cărui obiectiv este sprijinirea operatorilor economici, societăţi comerciale şi societăți cooperative, prin facilitarea accesului la finanţare, în scopul îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice ale operatorilor economici.

Alocaţia financiară maximă în cadrul acestei scheme este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei. O altă schemă este „Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri”.

Bugetul alocat acestei scheme în 2016 este de 22,7 milioane de lei, estimându-se minimum 500 beneficiari. Obiectiv programului este să contribuie la dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile determinate de globalizarea pieţelor, stimularea şi sprijinirea demarării şi dezvoltării firmelor nou-înfiinţate (start-up-uri) prin facilitarea accesului tinerilor la sursele de finanţare. Alocaţia financiară nerambursabilă maximă reprezintă cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri.

„Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul IMM” este o altă schemă de finanţare pentru 2016, care are un buget de 500.000 de lei, preconizându-se minimum zece beneficiari. Alocaţia financiară maximă în cadrul acestei scheme este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 lei.

Cea de-a patra schemă de minimis „Programul pentru organizarea Târgurilor IMM-urilor”, are locat în 2016, un buget de 3 milioane de lei, estimându-se un număr de 600 de operatori economici beneficiari ai acestui program. Obiectivul programului este promovarea spiritului antreprenorial, stimularea dezvoltării afacerilor şi ocupării forţei de muncă în domeniul IMM, facilitarea contactelor dintre potenţialii întreprinzători, IMM-uri şi agenţii economici sau instituţiile publice ori private care oferă servicii pentru sectorul IMM în scopul creşterii numărului întreprinzătorilor de succes şi îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice ale IMM. Prin această schemă se alocă finanţare nerambursabilă pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participării la târg.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !