Sprijin pentru legumicultori

Pentru a putea beneficia de ajutor, cultivatorii de legume-fructe trebuie să fie constituiţi în grupri de producători.

Uniunea Europeană vine în sprijinul cultivatorilor de legume-fructe români prin diferite forme de ajutor financiar. „Beneficiarii acestui ajutor sunt grupurile de producatori recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din sectorul legume-fructe care doresc să se dezvolte pe baza unui plan de recunoaştere. Producătorii asociaţi în cadrul unei forme juridice, asociaţii profesionale, SRL, SA, cooperative agricole, pot solicita recunoaşterea ca grup de producători”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.

Conform legislaţiei în vigoare, pentru a primi sprijin aceste grupuri de producători trebuie să fie alcătuite din minimum cinci membri, să respecte criteriile de recunoaştere şi să întocmească un plan de recunoaştere care va fi implementat în vederea obţinerii statutului de organizaţie de producatori. Planul de recunoaştere se derulează pe o perioada maximă de cinci ani, cu execuţie anuală sau semestrială.

Sprijin

Astfel, grupurile de producători recunoscute în sectorul legume-fructe pot obţine sprijin în vederea înfiinţării şi facilitării activităţilor administrative. „Acest sprijin se acordă pe durata implementării planului de recunoaştere şi se calculează ca procent din valoarea producţiei comercializate anual”, a punctat Hodişan. Se mai acordă ajutor destinat acoperirii a maxim 75% din investiţiile eligibile. Măsurile de investiţii eligibile în cadrul planului de recunoştere sunt cheltuieli cu studiile de fezabilitate, proiectare, avizare şi cheltuielile de execuţie a obiectivelor de investiţie.

Pentru obţinerea statutului de grup de producatori recunoscut, solicitanţii trebuie să înainteze la DADR Bihor cererea de recunoaştere însoţită de mai multe acte. Printre acestea se numără o copie a deciziei adunării generale în care se menţionează acordul acesteia pentru efectuarea demersurilor legale în vederea obţinerii statutului de grup de producători recunoscut preliminar,copie a statutului, copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului sau a autorizaţiei de funcţionare, declaraţie privind programele de finanţare accesate de solicitant şi stadiul de realizare a acestora.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !