Sprijin pentru viticultură

De Simona Albinaru
Sprijin pentru viticultură
Condiţia principală pentru accesarea tuturor operaţiunilor eligibile din cadrul măsurii de investiţii este ca solicitantul să producă vinuri, în unitatea proprie, sau în nume propriu la terţi şi să comercializeze producţia vinicolă obţinută.

Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor din sectorul vie-vin şi pentru a creşte absorbţia fondurilor europene alocate măsurilor notificate în Programul Naţional de Sprijin al României 2014 – 2018, a fost elaborat un act normativ care, pe lângă investiţiile deja accesate de către producători, cuprinde şi investiţii în construcţia de imobile noi destinate vinificaţiei (crame), laboratoare pentru controlul calităţii, imobile cu destinaţia de prezentare şi vânzare, săli de degustare care, până la apariţia prezentului ordin, se puteau accesa doar prin PNDR.

Sprijinul se acordă în baza Ordinului nr. 208/2017 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României (PNS) în sectorul viti-vinicol 2014 – 2018, aprobate prin Ordinul nr. 1.801/2014.

Eligibili

Pot primi acest sprijin financiar persoane juridice cu domiciliul fiscal în România, instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare viti-vinicolă, definite conform legislaţiei naţionale în vigoare, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, dar şi asociaţii de doi sau mai mulţi producători şi/sau organizaţii interprofesionale, care realizează o operaţiune de producţie, de prelucrare, de ambalare sau de comercializare a produselor din sectorul viti-vinicol şi care propun programe de investiţii, altele decât cele finanţate prin PNDR.

Condiţia principală pentru accesarea tuturor operaţiunilor eligibile din cadrul măsurii de investiţii este ca solicitantul să producă vinuri în unitatea proprie, sau în nume propriu la terţi şi să comercializeze producţia vinicolă obţinută.

Solicitările de investiţii se depun în sesiune deschisă la sediile centrelor judeţene ale APIA.

În baza Organizării Comune de Piaţă unice aferente sectorului viti-vinicol, începând cu anul 2009, România a beneficiat de fonduri europene prin programele naţionale de sprijin în sectorul viti-vinicol.

Pentru noua perioadă de programare 2014 – 2018, producătorii de struguri pentru vin pot accesa fonduri FEGA prin Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul viti-vinicol, cu o alocare financiară anuală de 47,7 milioane euro, pentru cinci măsuri de sprijin. Este vorba despre măsura de promovare a vinurilor, prin submăsura de promovare a vinurilor produse în UE care constă în acţiuni de informare în statele membre, în scopul informării consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin şi la schema de denumiri de origine controlată şi indicaţii geografice, precum şi submăsura de promovare în ţări terţe, în vederea îmbunătăţirii competitivităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau a vinurilor pentru care se indică soiul viţei-de-vie. Restructurarea şi reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei, investiţii şi distilarea subproduselor sunt alte măsuri.

Pentru măsura de investiţii, contribuţia Uniunii Europene este de maximum 50% din costurile eligibile, fondurile reprezentând finanţare FEGA, iar contribuţia beneficiarilor este de minimum 50%.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !