Sprijin pentru zonele defavorizate

De Simona Albinaru
Sprijin pentru zonele defavorizate
Crescătorii de vaci pot depune cererile de sprijin la sediul APIA.

21 septembrie este termenul limită de depunere la APIA a cererii de plată aferentă anului 2012, în cadrul Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate. De acest sprijin comunitar pot beneficia producătorii agricoli constituiţi potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, crescători de vaci de lapte sau de bivoliţe de lapte sau de taurine din rase de carne şi metişii cu rase de carne. „Până în prezent au fost depuse 2.800 cereri în timp ce anul trecut au fost depuse 3.100 de cereri”, a spus Traian Abrudan, directorul APIA Bihor

 Depunere

 Solicitantul trebuie să depună o singură cerere pentru toate exploataţiile deţinute la centrul judeţean APIA pe a cărui rază teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Potrivit APIA, principalele criterii de acordare pentru crescătorii de vaci de lapte sunt înregistrarea în sistemul de gestionare a cotei de lapte al Serviciului de Administrare a Cotei de lapte din cadrul APIA cu cota de lapte pentru livrari si/sau vânzări directe. Ajutorul specific fiind acordat pentru un număr minim de două vaci de lapte/exploataţie şi un număr maxim de 15 capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar. De asemenea, vacile de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 6 luni şi anume 22 septembrie 2012 – 21 martie 2013, la adresa exploataţiei menţionate în cerere.

Pentru bivoliţe de lapte, crescătorii pot solicita ajutor specific pentru un efectiv de maxim 50 capete bivoliţe de lapte, pe beneficiar, iar animalele trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 6 luni la adresa locaţiei menţionate în cerere.

Pentru taurine din rase de carne poate fi solicitat un ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maxim 90 capete, pe beneficiar, iar crescătorii trebuie să deţină documente oficiale care atestă rasa de carne / metişii cu rasele de carne. Indiferent de rasele deţinute, toţi crescătorii trebuie să prezinte, la depunere, originalele paşapoartelor animalelor pentru care solicită ajutor.

 Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie pentru un plafon maxim de 30 de milioane de euro. „Cuantumul ajutorului specific se calculează de către APIA, după finalizarea verificărilor administrative şi la faţa locului, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !