Sprijin pentru zootehnistii din zonele defavorizate

De Simona Albinaru
Crescătorii de vaci sprijiniţi
Crescătorii de vaci sprijiniţi
21 septembrie este termenul limită de depunere a cererilor de plată aferentă anului 2012 în cadrul Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate.

De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, vaci din rase de carne şi tineret mascul şi sau femele din rase de carne sau metişi cu rase de carne, persoane fizice sau persoane juridice”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA Bihor.

„ Ca o noutate trebuie menţionat faptul că începând cu 2012 beneficiază de sprijin financiar specific şi crescătorii de bivoliţe de lapte respectiv taurine de carne din zonele defavorizate”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA Bihor.

Înaintea prezentării la APIA Rugăm potenţialii beneficiari trebuie să treacă pe la medicul veterinar pentru a clarifica situaţia animalelor pentru care se pot solicita sprijin financiar, urmând a verifica următoarele aspecte: existenţa paşapoartelor, înregistrarea animalelor în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), înregistrarea a minimum un produs în RNE pentru fiecare vacă sau bivioliţă de lapte, existenţa crotaliilor în ambele urechi, înregistrarea în RNE a tuturor bovinelor si bubalinelor din gospodărie.

Bani

De acest sprijin comunitar pot beneficia persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, aflaţi în comunele şi oraşele care aparţin zonelor defavorizate. În judeţul Bihor acestea sunt: Aleşd, Aştileu, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Câmpani, Căbeşti, Criştioru de Jos, Curăţele, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Nucet, Pietroasa, Roşia, Şinteu, Şuncuiuş, Tărcaia, Vaşcău, Beiuş şi Ştei.

Pentru a beneficia de ajutorul specific, solicitanţii trebuie să depună, la Centrul Judeţean APIA Bihor, str. Matei Corvin, nr. 1, Oradea, o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile cu cod de la ANSVSA deţinute, însoţită de mai multe documente.

Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon maxim de 30.000.000 euro.

Cuantumul ajutorului specific se calculează de către APIA, după finalizarea verificărilor, prin împărţirea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile.

La nivelul judeţului Bihor, în cadrul Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte din zonele defavorizate aferentă anului 2011, s-au plătit 2.950.435, 91 lei unui număr de 2.845 de beneficiari pentru 8.023 capete de vaci de lapte eligibile.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !