Sprijiniţi doar din străinătate

Sprijiniţi doar din străinătate
Centrul de Zi al Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor a luat fiinţă în urmă cu zece ani din iniţiativă privată şi doar cu sprijinul unor fundaţii din străinătate. Potrivit declaraţiilor Elisabetei Pop, director al fundaţiei, 80% dintre investiţii au fost făcute de către elveţieni, iar restul de reprezentanţi ai unor biserici din SUA şi Anglia.

„Nimeni din conducerea instituţiilor locale sau judeţene nu s-a arătat interesat de soarta noastră în aceşti zece ani, deşi se cunosc nevoile noastre. Acum vin la centrul nostru peste 30 de persoane afectate de scleroză multiplă, care beneficiază de servicii de asistenţă medico-socială realizate de kinetoterapeuţi, asistenţi medicali sau asistenţi sociali specializaţi. Toate costurile sunt însă acoperite aproape în întregime prin donaţii externe”, susţine Elisabeta Pop.

Apel la mila altora

Bolnavii care frecventează acest centru ştiu că doar prin voinţă proprie şi multe exerciţii fizice vor reuşi să ducă o viaţă normală. „Vin la acest centru de la înfiinţarea lui. Atmosfera de aici este extraordinară. Eu sufăr de pe urma sclerozei în plăci de zeci de ani de zile, însă întotdeauna mi-am spus că dacă ai curaj, atunci trebuie să-ţi fie bine. Mă întristează însă faptul că pe mai-marii judeţului nu-i interesează soarta noastră.

Bunăoară, domnul Kiss are fabrică de lapte. Ar putea şi dânsul să ne sponsorizeze măcar cu două sticle de lapte pe zi. Nu înţeleg de ce se urmăreşte doar sponsorizarea de spectacole şi alte manifestări distractive, pe când soarta unor bolnavi ca noi este ignorată de-a dreptul”, constată cu amărăciune Traian Hulea, unul dintre pacienţii Centrului de Zi.

Servicii moderne

La Centrul de Zi există o sală de recuperare, unde pacienţii dispun de o aparatură modernă, toată primită prin donaţii externe. Aici, aceştia sunt ajutaţi de kinetoterapeuţi prin diferite exerciţii de recuperare sau în cadrul unor şedinţe de masaj.

Totodată, se oferă asistenţă la domiciliu tuturor celor care nu se pot deplasa la sediul centrului, iar prin cantina mobilă, diverşi voluntari transportă cu bicicleta o masă caldă la domiciliul bolnavilor. Pentru a facilita transportul bolnavilor, în luna ianuarie Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor a primit o ambulanţă cu lift hidraulic, iar o echipă de voluntari din Anglia va ajuta în această vară la amenajarea curţii Centrului de Zi.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !