Stabilitate doar in servicii

Stabilitate doar in servicii
Industria, construcţiile şi comerţul au tendinţă de scădere a activităţii.

Doar preturile au o uşoară tendinţă de creştere în perioada următoare, potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2010, de către managerii societăţilor comerciale pentru Institutul Naţional de Statistică. În rest, pentru perioada decembrie 2010 – februarie 2011 se conturează  o stabilitate relativă a activităţii în servicii, scădere moderată în industria prelucrătoare şi în comerţul cu amănuntul şi scădere accentuată în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Categorii

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează tot scădere moderată. Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie, precum şi fabricarea altor mijloace de transport. Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează, însă, o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni.

În construcţii va urma o scădere accentuată a activităţii, atât a volumului producţiei, cât şi a stocului de contracte şi comenzi. În consecinţă va scădea şi numărul de salariaţi, în special la întreprinderile foarte mari, cu peste 500 de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora.

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna decembrie 2010 scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni. Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată. La fel şi volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri, va înregistra o scădere moderată. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector. Vor creşte, în schimb, preţurile de vânzare cu amănuntul.

Sectorul serviciilor va cunoaşte o relativă stabilitate, atât la cererea de servicii, cât şi la preţurile de vânzare sau facturare a serviciilor. Doar numărul de salariaţi va scădea moderat.

D.B.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !