Stabilitate economică în ianuarie – februarie

De Dan Birta
Stabilitate economică în ianuarie – februarie
Numărul de salariaţi va creşte moderat în comerţul cu amănuntul şi servicii, iar preţurile vor creşte în construcţii, industrie şi servicii.

Stabilitatea activității în industrie, comerțul cu amănuntul și servicii. Creștere moderată a numărului de salariați în comerțul cu amănuntul și servicii. Creștere moderată a prețurilor în industrie, construcții și servicii. Acestea sunt, pe scurt, tendinţele activităţii economice văzute de managerii societăţilor comerciale pentru perioada decembrie 2017 – februarie 2018, într-o anchetă de conjunctură realizată de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. „Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată INS.

Tendinţe

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%). Pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se estimează tendinţă de creștere (sold conjunctural +16%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural+14%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de ‐2% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural ‐37%). Managerii estimează, de asemenea, scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural ‐25%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +14%). În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural ‐6%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +8%).

Ancheta de conjunctură a fost realizată de către INS pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.253 agenţi economici), construcţiilor (1.240), comerţului cu amănuntul (2.207) şi serviciilor (2.516). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !