Ștafetă ciclistă la Timișoara pentru susținerea persoanelor care suferă de scleroză multiplă

De Adrian Panduru
Ștafetă ciclistă la Timișoara pentru susținerea persoanelor care suferă de scleroză multiplă
© foto: arhivă
La Timișoara va avea loc Ștafeta Ciclistă SM – un eveniment de conștientizare organizat în șaisprezece localități din țară, la care vor participa voluntari, copii, tineri și familiile acestora, cu prilejul Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple – 30 mai.

Cursa ciclistă va avea loc luni, 27 mai, de la ora 12, iar pornirea va fi din curtea Parohiei Iosefin din Timișoara (Al. Mocioni, nr. 9). Gazda evenimentului din urbea de pe Bega este Fundația Filantropia Timișoara.

Este vorba despre un demers de susținere a cauzei persoanelor afectate de scleroza multiplă, care vine în sprijinul rețelei naționale de grupuri de suport.

Pornită de la Iași în data de 21 mai 2019, ștafeta mesajelor de încurajare a poposit și va ajunge la Piatra Neamț, Bistriț, Oradea, Timișoara, Craiova și apoi înapoi la Alba-Iulia pe data de 30 mai, unde toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas, vor fi expuse în cadrul unui eveniment realizat în Cetatea Marii Uniri.

„Evenimentul are ca scop încurajarea persoanelor afectate de această maladie neurologică autoimună, care sunt adesea confruntate cu stigmatizarea dată fie de rezonanța numelui bolii, fie de situațiile de viață dificile cu care se confruntă unele din aceste persoane după diagnosticare”, transmit organizatorii, reprezentanții Asociației de Scleroză Multiplă, care au inițiat această campanie la nivel național.

Scleroza multiplă este o boală neurologică autoimună, incurabilă în prezent, care afectează cca.10000 de români. Maladia, supranumită și boala cu o mie de fețe, se manifestă prin simptome ca spasticitate musculară, vedere dublă sau încețoșată, arsuri sau/și înțepături la nivelul palmelor și a tălpilor, oboseală accentuată, tulburări de echilibru, vertij, tulburări cognitive, stări pseudo-gripale, toate cu un caracter variat și schimbător de la un pacient la altul.

Diagnosticată timpuriu și ca urmare a tratamentelor de blocare a evoluției bolii, această maladie poate fi ținută sub control într-un procent semnificativ.

Consultul neurologic și examenul imagistic (rezonanță magnetică RMN) sunt procedurile recomandate în cazul în care vă confruntați cu unul dintre simptomele amintite.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !