Stagiune atractiva la Filarmonica Oradea

De Crina Dobocan
Stagiunea se va deschide pe 20 septembrie
Stagiunea se va deschide pe 20 septembrie
Filarmonica de Stat din Oradea dă startul unei noi stagiuni, cu un debut spectaculos, alături de soprana Nicoleta Colceiar, tenorul Valentin Racoveanu şi baritonul Cristian Ardelean.

Noua stagiune va debuta pe 20 septembrie, de la ora 19:00, cu concertul vocal-simfonic ,,Carmina burana’’ a lui Carl Orff.

Programul stagiunii 2012 – 2013 a Filarmonicii de Stat din Oradea este unul atractiv şi variat, menit să satisfacă toate cerinţele publicului meloman. Concerte de cameră, spectacole de gală, aniversări ale compozitorilor Claude Debussy, Giuseppe Verdi şi Richard Wagner, lucrări din repertoriul capodoperelor de mare popularitate (Carmina burana, Poema română a lui Enescu, Recviem, Oratoriul de Crăciun, Şeherezada), concerte pentru vioară, violă, pian şi pentru alte instrumente, concerte de muzică din filme, lucrări în primă audiţie şi multe alte surprize le-a pregătit Filarmonica de Stat din Oradea melomanilor săi.

Evenimente speciale

Astfel, pe 12 octombrie, artiştii Filarmonicii vor susţine un concert festiv în sala Teatrului de Stat, cu ocazia dezvelirii statuii Reginei Maria, iar pe 1 noiembrie vor prezenta concertul Recviem – pentru solişti, cor şi orchestră a lui W. A. Mozart. Totodată, concertul din 29 noiembrie este dedicat lui Miron Raţiu.

Cu câteva zile înainte de Naşterea Mântuitorului, mai precis pe 20 decembrie, orădenii sunt invitaţi să ia parte la ,,Oratoriul de Crăciun’’ a lui J. S. Bach. Din program nu lipseşte tradiţionalul concert de Anul Nou sau Festivalul Primăverii.

Suprizele pentru melomani continuă şi în 2013, cu o Gală de Operă Verdi, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui compozitor italian de operă. Programul va cuprinde arii şi coruri celebre din opere. Concertul Verdi de pe 14 februarie, la care vor participa soliştii operelor din Cluj, va fi dirijat de Horvath Jozsef de la Opera Naţională Română din Cluj.

Pe lângă dirijorii permanenţi – Romeo Rîmbu şi Janko Zsolt, Filarmonica de Stat din Oradea va avea invitaţi din Spania (Octav Calleya), Japonia (Shinya Ozaki), Franţa (Tiberiu Popovici), Olanda (Arthur Arnold), Georgia (George Babuadze), Republica Moldova (Mihai Agafiţa), Opera Naţională Bucureşti (Tiberiu Soare) şi mulţi alţii. 

Pentru muzica de calitate

Oradea. Conducerea Filarmonicii de Stat din Oradea şi-a propus să-i atragă pe elevi şi pe tineri spre muzica de calitate. În acest fel, va continua seria concertelor educative în şcolile din Oradea şi din judeţ şi va semna un parteneriat cu Facultatea de Muzică din Oradea prin care să-i aducă pe studenţi la concertele de joi.

„Dorim ca tinerii să aprecieze şi să iubească muzica clasică. Vom încerca să-i capacităm pe elevi, studenţi şi profesorii de la şcolile, liceele şi facultăţile de profil să vină la concertele noastre. Peste 600 de persoane din Oradea se ocupă cu muzica, dar pe prea puţini i-am văzut în sala de concerte. Am discutat cu conducerea Facultăţii de Muzică şi vom încerca să implementăm un proiect prin care studenţii să ia parte la concertele de joi. În fiecare luni, studenţii vor analiza concertul de joi. În acest fel, şi studenţii şi dascălii vor fi obligaţi să participe la concerte”, a declarat Todor Albert, directorul Filarmonicii.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !