Stagnare pe piaţa imobiliară

Stagnare pe piaţa imobiliară
ORADEA - Piaţa imobiliară din Oradea este blocată aproape patru luni din cauza lipsei cererii pentru imobile şi terenuri. Blocajul vine ca urmare a scăderii preţurilor la apartamente, case şi terenuri, dar şi a puterii de cumpărare.

Pentru prima dată, dezvoltatorii imobiliari riscă să rămână cu sute de apartamente nevândute. Începând din aprilie şi până în prezent preţurile la apartamente, case şi terenuri au scăzut în Oradea cu circa 10%. Agenţii imobiliari se aşteaptă la o nouă scădere şi nu cred că tranzacţiile imobiliare se vor debloca foarte curând. „Oamenii preferă să cumpere locuinţe ieftine, chiar în detrimentul confortului. S-a ajuns la această situaţie deoarece marea majoritate a cumpărătorilor îşi contactează credite, iar condiţiile de creditare s-a înnăsprit, în plus au crescut şi dobânzile”, a precizat Iosif Eleneş agent imobiliar.

Preţuri în scădere

Din 1991-1992 încoace preţurile au urcat succesiv, acesta fiind primul an cu scădere. Persoanele care doresc să vândă terenuri se află în aceaşi situaţie. „Şi la terenuri scăderea continuă. Preţuri mai mari sunt la terenurile industriale şi cele cu destinaţie comercială. La locurile de casă s-a înregistrat o scădere şi pentru că cei care au avut o sumă frumuşică au mai împrumutat de la bănci, au cumpărat suprafeţe mari de teren, pe care le-au parcelat şi acum doresc să le vândă. Oferta a ajuns să fie mult mai mare decât cererea”, ne-a spus agentul imobiliar. Acesta spune că în această situaţie se află toată zona din jurul Oradiei, adică toată zona metropolitană.

Nu se pot lăuda cu vânzări prea mari nici investitorii imobiliari care construiesc blocuri noi. Pentru a-i atrage pe clienţi aceştia oferă gratuit mobilă în bucătărie sau aer aer condiţionat. Cu toate acestea cupărătorii nu se înghesuie.

Vânzătorii au ajuns să-şi posteze anuţurile chiar şi pe you-tube în speranţa că vor găsi cât mai repede cumpărători.
Apartamentele vechi nu prea au căutare.
Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !