Stanca boxează pentru aur

Stanca boxează pentru aur
Campionatul National de Box a ajuns la faza finalelor, care se vor desfasura sambata, începând cu ora 13, intrarea spectatorilor fiind libera. Joi seara s-au desfasurat semifinalele la sase categorii de greutate.

La 48 kg, Poczo Iulius (Constructorul Hunedoara-Dinamo) l-a învins la puncte pe Constantin Paraschiv (Metrorex) si va boxa în finala cu Marius Hondaru (Rapid Bucuresti), care l-a batut pe Benone Marcu (CFR Iasi). În ultimul act al categoriei 54 kg vor evolua Daniel Enache (Petrom Ploiesti) si Veronel Tarau (Minerul Matasari), iar la 60 kg, pentru medalia de aur vor lupta Traian Lupu (CSM Iasi) si Marian Hodorog (Petrom Ploiesti).

Stanca în finala

Cea mai asteptata a fost categoria 69 kg, unde a boxat favoritul publicului, oradeanul Amilian Stanca (20 ani). Pugilistul antrenat de Mihai Miklos a boxat inteligent si l-a învins clar la puncte (decizie 35-14) pe Leonard Marinete (Alrom Slatina). Campion national la tineret în acest an la Timisoara, Amilian are sanse sa-si adauge la palmares si titlul la seniori.

În finala, Stanca îl va întâlni pe Radu Zarif (CSM Iasi-SCM Bacau), campionul national en titre, care este si component al lotului national. Zarif (25 ani) l-a învins greu, la puncte, pe dinamovistul Stefan Dragomir, decizia fiind contestata de public. Pumni grei s-au schimbat la categoria 81 kg, unde campionul national din ultimii doi ani, Constantin Bejenaru (SCM Bacau), va boxa pentru medalia de aur cu Petrisor Gananau (Minerul Matasari).

Irezistibilul Dinu

Ultima categorie a primei gale semifinale a fost +91 kg, unde a luptat marea speranta a boxului românesc Bogdan Dinu (Dinamo Bucuresti). Supergreul de 19 ani l-a învins pe baimareanul Vasile Popa, care a facut cu greu fata pumnilor lui Dinu, iar pâna la decizia de inferioritate nu a fost decât un pas.

Dinu îl va întâlni în finala pe George Gavril (SCM Bacau), care s-a impus prin inferioritatea adversarului Andrei Crivat (Petrom Ploiesti). Dinu este creditat cu sanse la medalii si la Campionatul Mondial din luna noiembrie, programat în China. Vineri, dupa închiderea editiei, s-au disputat semifinalele la categoriile 51 kg, 57 kg, 64 kg, 75 kg si 91 kg.

„Sa vina la sala”

Presedintele FRB, Rudel Obreja, este satisfacut de modul în care oradenii au organizat Campionatul National. „Felicit Ardealul ca, dupa o perioada destul de lunga de timp, organizeaza o competitie importanta de box. Sunt surprins placut de organizare, dar din pacate publicul înca nu vine la box. Înca nu au aflat ca boxul este un sport spectaculos si în ring sunt lucruri demne de urmarit.

Sa speram ca iubitorii sportului vor veni sâmbata la sala, sa vada la lucru ceea ce are mai bun boxul românesc, mai ales sa este ultima verificare înainte de Campionatul Mondial din China. Avem multi tineri în lot, pentru ca numai asa putem reconstrui boxul românesc. Cu tinerii se poate regândi totul, si trebuie sa le dam glorie, faima si bani”, spune Obreja.

Gavril Nutiu