Star-baritonul Alfio Grasso, rol principal în Nabucco

De Veronica Bursaşiu
Star-baritonul Alfio Grasso, rol principal în Nabucco
Sala mare a Teatrului Regina Maria va fi, din nou, gazda unui spectacol grandios de operă. De această dată, se joacă Nabucco.

În rolul principal va fi star-baritonul italian Alfio Grasso, unul dintre cei mai importanţi solişti de operă din ultimele două decenii, cu un circuit impresionant pe marile scene ale lumii. Baritonul va urca pe scena orădeană alături de soprana Stefania Spaggiari, care vine, la fel ca la Arenele din Verona, ca interpretă a lui Abigaille.

Absolventă a Conservatorului din Mantova, laureată atât în Canto cât şi în Flaut, Stefania Spaggiari a fost solistă în cele mai mari teatre din Europa: Opera Naţională din Praga, Teatrul de Stat din Treviso, Teatrul Bellini din Catania, Teatrul Verdi din Busseto, Teatrul Valli din Reggio Emilia, Opera Naţională din Dublin, Opera Nationala din Terni, Opera din Roma, Teatrul Verdi din Trieste, Arenele din Verona.
Este câştigătoarea multor concursuri de canto din Italia şi Germania şi asistentă de regie a renumitului regizor italian Beppe de Tommasi.

Spectacolul de operă Nabucco de Giuseppe Verdi este adus la Oradea de Asociaţia Culturală Opera Vox din Cluj-Napoca în colaborare cu Festivalul Internaţional Teatro D’Opera Italiana.Spectacolul va avea loc în data de 16 aprilie, începând cu ora 19:00.

„Va fi o montare integrală a operei, cu orchestră, cor, ansamblu de balet, solişti din ţară şi din străinatate, în rolurile principale fiind distribuiţi solişti italieni care au cântat şi cântă în teatre precum: Arenele din Verona, Teatrul de Operă din Roma sau Teatrul Real din Madrid. Conducerea muzicala si regia spectacolului vor fi asigurate de doi universitari de la Iaşi şi Cluj-Napoca.

Dirijorul spectacolului va fi profesorul universitar doctor Leonard Dumitru de la Universitatea de Arte Genescu din Iaşi cu o experienţă ca dirijor de operă de peste 28 de ani, iar montarea scenică va fi asigurata de lector universitar doctor Ligia Ghilea dde la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Orchestra, corul şi ansamblul de balet vin de la Cluj-Napoca.

La succesul spectacolului vor contribui Corul, orchestra şi ansamblul de balet Opera Vox, formate din cei mai valoroşi artişti de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera Româna din Cluj-Napoca şi Filarmonica Transilvania”, explică baritonul Ioan Vrasmaş, preşedintele Opera Vox.

Îi învaţă să-şi transforme corpul în instrument

Baritonul Alfio Grasso este docent al conservatoarelor din Seul, Madrid si Milano, unde susţine regulat cursuri de tehnică şi interpretare vocală. A fost pentru multă vreme director al Operei din Cairo.
Alfio Grasso nu se află pentru prima dată la Oradea.

A putut fi văzut şi în Trubadurul, dar şi susţinând cursurilor de tehnică şi interpretare vocală masterclasses cu tineri solişti de operă din Coreea de Sud, Japonia, China, Spania, Italia şi România. Alfio Grasso se află printre foarte puţinii maeştri care predau această tehnică-bellcanto, despre care spunea că „nu presupune să cânţi încet, ci presupune să cânţi cu uşurinţă”.

La Bellcanto, interpretul îşi creează printr-o anumită tehnică cutia de rezonanţă, îşi transformă practic corpul într-un instrument cu care învaţă să lucreze. Opera din Roma, Arenele din Verona şi Teatro alla Scala, sunt scene pe care a păşit de-a lungul celor peste 20 de ani de carieră artistică Alfio Grasso. Repertoriul bogat şi complex, mergând de la opera romantica italiană şi ajungând la repertoriul verist italian, precum şi la marele şi elegantul repertoriu al operei franceze sau la atât de pretenţiosul repertoriu german, dublat de calităţile vocale şi scenice remarcabile, de o apariţie impunatoare au facut ca baritonul Alfio Grasso să devină un rasfăţat al marilor dirijori şi al regizorilor de operă.

Personaje extrem de dificile precum: Rigoletto, Contele de Luna, Giorgio Germont, Renato, Nabucco, Falstaff, Amonasro, Jago , Escamillo, baronul Scarpia au fost interpretate fiecare de câteva sute de ori de către celebrul bariton, impunand astfel un record personal foarte greu de egalat de către alţi baritoni, rolurilor amintite mai sus adaugându-se alte cateva zeci de roluri etalon.

O altă mare realizare a baritonului Alfio Grasso este aceea că a abordat toate rolurile de bariton din creaţia operistică a lui Giuseppe Verdi şi a lui Giacomo Puccini.

Biletele la Nabucco au fost puse deja în vânzare la casieria Teatrului Regina Maria.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !