Stare de alertă în Bihor din cauza gripei aviare

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Stare de alertă în Bihor din cauza gripei aviare
© Păsări sacrificate din cauza gripei aviare FOTO: EPA
Focarele de gripă aviară din Ungaria au dus la instituirea stării de alertă pe raza judeţului Bihor.

Având în vedere riscul apariției Influenței aviare în nord-vestul țării, datorită presiunii epidemiologice crescute induse de numeroasele focare de gripă aviară care au fost diagnosticate în Ungaria – ultimul dintre focare fiind diagnosticat la o exploatație de rațe situată în localitatea Biharugra, județul Bekes – Ungaria, situat la mai puțin de 3 km de granița României, în scopul asigurării și păstrării indemnității teritoriale a României față de Influența (GRIPA) aviară înalt patogenă – H5N8, pe raza județului Bihor a fost instituită starea de alertă, dispunându-se măsuri sanitare veterinare de supraveghere.

În conformitate cu legislația în vigoare, măsurile sanitare veterinare se aplică cu prioritate în zona de protecție – delimitată de un cerc cu raza de 3 km în jurul focarului de boală, zonă ce cuprinde doar un mic teritoriu din zona de graniță a județului Bihor, și zona de supraveghere – delimitată de un cerc cu raza de 10 km în jurul focarului, zonă ce cuprinde localitățile Ateaş, Cefa, Berechiu, Sânnicolau Român, Roit și Mărţihaz.

Măsuri

Principalele măsuri sanitare veterinare care se aplică în scopul prevenirii apariției acestei boli sunt: ţinerea tuturor păsărilor în adăposturi închise și izolate; interzicerea scoaterii pasărilor din exploatațiile situate în cadrul zonelor de protecție și supraveghere și a palmipedelor la luciul de apă; evitarea contactului păsărilor domestice cu păsările sălbatice; interzicerea mișcărilor de păsări din cele două zone către alte localități ale județului; interzicerea târgurilor, expozițiilor, piețelor sau a altor aglomerări de păsări în aceste zone; interzicerea eliminării și împrăștierii pe sol a așternutului (gunoi de grajd) rezultat în exploatațiile din aceste zone.

Se impune, de asemenea, respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor, prelevarea de probe pentru diagnostic de laborator la toate păsările domestice sau sălbatice găsite moarte sau în agonie, dar şi supravegherea sanitară veterinară activă a păsărilor domestice și sălbatice din aceste zone.

„Pentru a asigura o protecție epidemiologică ridicată, recomandăm tuturor cetățenilor județului Bihor să aplice măsurile preventive generale privind biosecuritatea exploatațiilor de păsări, respectiv să anunțe de urgență medicul veterinar local, primăria localității sau chiar direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, tel. 0259/266.141, e-mail office-bihor@ansvsa.ro, orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de moarte la păsările domestice și sălbatice de care au cunoștință”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !