Stareţul şi măicuţa şi-au ascuns copilul

17Comentarii
Stareţul şi măicuţa şi-au ascuns copilul
SUCEAVA – Stareţul unei mănăstiri din judeţul Suceava şi o măicuţă de la o mănăstire din comuna ilfoveană Brăneşti au intrat în atenţia Bisericii Ortodoxe Române, a autorităţilor din domeniul protecţiei copilului şi a Poliţiei după ce s-a descoperit că cei doi au un copil pe care l-au ascuns aproape un an.

Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, cazul a fost descoperit de poliţiştii buzoieni care au oprit în trafic, în urma unei informaţii, un taximetru în care se aflau stareţul mănăstirii Plutoniţa, din judeţul Suceava, Liviu Lupu, şi un copil mic.

            Bărbatul în sutană nu a putut prezenta documentele de identitate ale copilului de 11 luni pe care îl avea cu el, declarând oamenilor legii că bebeluşul este copilul lui, dar că nu a fost declarat la starea civilă. Dus la secţia de Poliţie, călugărul le-a povestit poliţiştilor că micuţul este fructul unei relaţii pe care a avut-o timp de doi ani cu mama copilului, maică la o mănăstire din judeţul Ilfov.

            El a relatat că măicuţa a născut în luna mai, anul trecut, la Maternitatea Elena Doamna, din Iasi, sub o identitate falsă, fără a prezenta acte, iar pe durata spitalizării s-a împrietenit cu o altă pacientă care, întâmplător, a născut în aceeasi zi.

            Potrivit Direcţiei pentru Protecţia Copilului Buzău, femeia a declarat numele real al tatălui copilului, deşi nu a putut prezenta niciun document doveditor în acest sens, iar Maternitatea “Elena Doamna” din Iaşi nu a sesizat DGASPC Iaşi la momentul naşterii copilului, deşi mama nu avea asupra ei actele de identitate, cazul fiind adus la cunoştinţa autorităţilor ieşene de cele de la Buzău.

            În urma cercetărilor, s-a descoperit că, după câteva zile de la externare, mama copilului a luat legătura cu prietena pe care a cunoscut-o în maternitate, rugând-o să aibă grijă de copil, în schimbul unei sume de bani, afirmând că ea va pleca în străinătate, dar că are un frate călugăr care va veni frecvent să se intereseze de  micuţ.

            În urma cazului descoperit la Buzău, Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi a mers în vizită la domiciliul familiei care, conform declaraţiilor călugărului, avea grijă de copil. Oamenii legii au descoperit că autorităţile locale nu aveau cunoştinţă de înţelegerea dintre mama copilului şi familia respectivă, dar şi că de la jumătatea lunii iunie 2006 şi până la finele lunii martie 2007, copilul de 11 luni s-a aflat în îngrijirea familiei. Mama copilului nu l-a vizitat niciodată comunicând doar telefonic, în timp ce călugărul respectiv, tatăl bebeluşului, pe care cei care aveau grijă de minor îl considerau unchiul copilului, s-a preocupat de soarta lui. Stareţul a vizitat copilul de două ori pe lună, s-a interesat dacă este dus la medic pentru vaccinări şi i-a făcut mai multe fotografii.

            În acest caz, specialiştii DGASPC Iaşi susţin că a fost încălcat dreptul copilului la identitate şi  îşi rezervă dreptul legal de a efectua demersurile înregistrării naşterii copilului la Serviciul de Stare Civilă Iaşi. Aceeaşi instituţie a precizat că, de comun acord, părinţii copilului au ţinut secretă situaţia cuplului şi existenţa copilului, urmare a statutului lor.

            La momentul de faţă, copilul este în grija unui asistent maternal profesionist din Râmnicu Sărat.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor