Start la sacrificarea mieilor

Start la sacrificarea mieilor
ORADEA – Joia mare pentru catolici. Primele behăituri ale mieilor s-au auzit încă de cu noapte, în Piaţa Ioşia Nord, singurul loc din Oradea, autorizat pentru sacrificarea mieilor. Clienţii au apărut însă, sporadic, mult mai târziu. Video

Dimineaţa, cam răcoroasă, şi cu fulguieli, i-a făcut pe unii să spună că odată cu apariţia mieilor a căzut şi „neua mieilor”, una dintre ultimele zăpezi ale iernii.

La ora 11:00 se vânduseră câteva zeci de miei, dar ciobanii erau nemulţumiţi, parte din cauza taxelor prea mari, parte din lipsa clienţilor care nu se prea înghesuiau. Preţul kilogramului de miel viu se învârtea în jurul a 10 lei.

Clienţi puţini
„Am venit de azi noapte de la ora 2:00 şi de abia am dat şase bucăţi. Nu prea sunt clienţi”, se plângea Manyuc Rodica din Marţihaz. „Ăştia ne jecmănesc cu taxele. După ce am plătit 2 lei la Primărie, mai plătim aici 9 lei, taxă de piaţă şi încă 2 lei taxă sanitară. Şi ce să mai spunem, clienţii sunt foarte puţini”, susţine Gheorghe T. din Ghiorac, care a adus la vânzare 36 de miei.

Majoritatea mieilor cântăreau în jur de 10-12 kilograme, dar mai erau şi miei ce ajungeau la 18-20 de kilograme. Clienţii căutau exemplarele care nu erau prea mari, dar părerea unui cioban din tată în fiu este că aceştia au doar de pierdut. „Mielul bun şi mare dă randament la carcasă. Cei care caută miei mai mici sau burtoşi rămân doar cu mai puţin jumătate din greutatea mielului. Un miel de 18-20 de kilograme, rămâne după sacrificare şi prelucrare la 12-13 kilograme de carne curată”, spune Alexandru Ciocaş, un cioban din Tărian, care mai are acasă 1.000 de miei. Ciobanul a ţinut să mai precizeze că sunt mai câştigaţi clienţii care cumpără doi un miel mai mare, şi îl împart, decât cei care preferă un miel mic.

În ceea ce-i priveşte pe clienţi, aceştia încearcau să caute ce-i mai ieftin şi să negocieze ce se poate negocia. „Am cumpărat un miel de 16,5 kilograme cu 165 de lei. Sunt mulţumit de preţ. În fiecare an luăm miel, fiindcă ne place”, ne-a declarat Iosif Ugocsa.

Cei care nu au reuşi încă să-şi cumpere un miel pentru Paştele Catolic, o mai pot face vineri şi sâmbătă, între orele 7:00 – 19:00. Este bine de ştiut că, clienţii nu participă la sacrificarea mieilor. După ce i-au achiziţionat, îi predau măcelarilor, care îi duc la asomare după care ăi prelucrează. Clienţii plătesc pentru sacrificarea unui miel 15 lei, plus pielea.

Danut Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !