Start la tăierea mieilor

Mircea Budău (dreapta) explică reprezentanţilor OJPC cum va decurge procesul de sacrificare
Mircea Budău (dreapta) explică reprezentanţilor OJPC cum va decurge procesul de sacrificare
ORADEA - Piaţa Ioşia Nord este pregătită penttru tăierea mieilor. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii RAPAS, OJPC Bihor şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, care au fost prezenţi miercuri la faţa locului pentru a verifica cum stau lucrurile. Imagini | Video: Traseul sacrificării mieilor  Video  Forum


Singurul loc autorizat din Oradea pentru
sacrificarea mieilor îşi va
începe activitatea joi, 9 aprilie, la ora 7:00.
„Modul de sacrificare a mieilor
va decurge în acelaşi fel ca şi anul
trecut. Tăierea mieilor se va
face în perioadele 9 – 11 aprilie, de
Paştele Catolic şi 15 – 18
aprilie, de Paştele
Ortodox
”, ne-a informat Mircea
Budău, directorul general al DSVSA
Bihor
.

Mieii care vor fi
aduşi la piaţă pentru vânzare vor
trebui să fie crotaliaţi, să aibă
formular de mişcare şi certificat sanitar –
veterinar.

Sacrificare


 


„După ce vor fi verificaţi de noi,
mieii vor putea fi vânduţi
clienţilor. Aceştia îi vor preda
măcelarilor pe baza unui număr.
Măcelarii, care nu au voie să
părăsească spaţiul de sacrificare,
vor prelua mieii, îi vor duce la
asomare şi după aceea îi vor tăia,
urmând să-i predea clienţilor gata
prelucraţi”, a declarat directorul
DSVSA Bihor.

DSVSA Bihor va avea la faţa
locului cinci medici veterinari, în frunte cu
directorul instituţiei, care vor veghea la buna
desfăşurare a activităţii
între orele 7:00 – 19:00. „Masa
gastro-intestinală şi splina vor fi predate
la Protan pentru distrugere. Tot acolo vor fi predate
şi pieile, având în vedere că
nici o firmă nu şi-a exprimat intenţia
de a le achiziţiona, preclucrarea lor nemaifiind
rentabilă”, a precizat Mircea
Budău.


Fermierii care vor aduce miei la
piaţă vor trebui să plătească
o taxă de 10 lei, către RAPAS, pentru fiecare
miel. Măcelarii – în
număr de circa 50 – vor plăti şi ei o
taxă de 60 de lei/zi. „În schimbul
acestei taxe, măcelarii vor primi echipament de
protecţie: şorţ, halat şi
bonetă”, a subliniat Mircea Teaha,
administratorul Pieţei Ioşia Nord. Potrivit
acestuia, anul trecut au fost aduşi la
vânzare în această piaţă
1.800 de miei şi iezi, kilogramul de miel viu
oscilând între 8 şi 9 lei.


 

Dan Birta



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase