Start pensiilor facultative

Start pensiilor facultative
Veste buna pentru cei care se gândesc de pe acum la anii batrânetii. Guvernul a adoptat saptamâna trecuta un proiect de lege privind pensiile facultative.

„Orice angajat, functionar sau persoana publica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, poate opta pentru a adera la un fond de pensii facultativ”, se spune în comunicatul Guvernului.


Potrivit actului normativ, categoriile de persoane enumerate anterior pot achizitiona un produs de pensie facultativa, neconditionat de decizia angajatorului, a sindicatelor sau a reprezentantilor salariatilor. Noul sistem de pensii va putea asigura pensii facultative atât în sistem ocupational, cât si individual.

Contributie

Nivelul contributiei poate ajunge pâna la 15% din venitul lunar impozabil obtinut de persoana care adera la fondul de pensii. Contributia poate fi împartita între angajat si angajator, potrivit contractului colectiv de munca sau protocolului încheiat cu reprezentantii angajatilor.


Suma obtinuta din contributiile la fondurile de pensii facultative ale angajatului, cât si angajatorului, este deductibila în limita sumei reprezentând 200 de euro într-un an fiscal.


Dreptul la pensiile facultative se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea urmatoarelor conditii facultative: participantul a îndeplinit vârsta de 60 de ani, a platit minim 90 de contributii lunare, activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute de normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Prezenta lege urmeaza sa fie supusa aprobarii Parlamentului.


Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari de Sanatate, este încrezator ca actul normativ al Guvernului va fi pus în practica cât mai curând. „Sistemul pensiilor facultative va deveni operational începând cu luna septembrie 2006”, promite Mihai Seitan.

Dan Birta