Start reducerilor de soldare

2Comentarii
Cele mai multe magazine practică reducerile promoţionale
Cele mai multe magazine practică reducerile promoţionale
Reducerile de soldare la produsele de toamnă – iarnă se pot practica între 15 ianuarie – 15 aprilie.

Vineri se dă startul la reduceri de soldare la produsele de sezon. Perioada de soldare la produsele de toamnă – iarnă este cuprinsă între 15 ianuarie şi 15 aprilie, inclusiv. Orădenii de abia aşteaptă această perioadă pentru a-şi cumpăra produse nealimentare la preţuri reduse. „De obicei, îmi cumpăr mai ales încălţăminte în această perioadă. De câţiva ani de abia aştept să vină soldările. Cumpăr pentru toată familia încălţăminte la jumătate de preţ”, ne-a spus Maria Maxi din Oradea.

Soldări

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor aminteşte consumatorilor cât şi comercianţilor necesitatea cunoaşterii şi respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în cadrul vânzărilor de soldare.

Orice comerciant care anunţă o reducere de preţ are obligaţia să ţină cont că aceasta trebuie să fie raportată la preţul de referinţă practicat, mai exact, pe eticheta produsului să se găsească atât preţul vechi, cât şi preţul nou rezultat din aplicarea reducerii.

Potrivit legii, „Vânzarea de soldare este acea vânzare însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea de «soldare/soldări/solduri» şi care, printr-o reducere de preţ, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri dintr-o structură de vânzare cu amănuntul, în scopul reînnoirii sezoniere a sortimentului de mărfuri”.

Produsele care pot fi supuse soldării sunt articolele de îmbrăcăminte, articolele de blănărie – pielărie, confecţiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism, precum şi alte produse care vor fi stabilite prin norme ca făcând parte din categoria produselor sezoniere.

Comercianţii care intenţionează să facă reduceri de soldare trebuie să depună notificări la Primărie cu cel puţin 15 zile înainde de începerea operaţiunilor. În Oradea, aceste notificări se depun la Secretariatul Poliţiei Comunitare Oradea, camera 45. Cei care nu vor respecta obligaţia de notificare vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei. „Până în prezent au depus notificări pentru reducerile de soldare cinci societăţi comerciale: Real 1 şi 2, Carrefour Hypemarket, Fashion Retail şi Adrian”, ne-a informat Carmen Cherteş de la Compartimentul Mass Media din Primăria Oradea.

Promoţii

Mai există o categorie de reduceri la care comercianţii apelează tot mai des în ultima vreme: reducerile promoţionale. Acestea sunt mai comode pentru că pot avea loc în orice perioadă a anului, se pot aplica la orice produs disponibil sau reaprovizionabil, precum şi la servicii vândute ori, după caz, prestate în mod curent, şi nu implică o notificare la primărie, după cum ne-a declarat administratorul unui magazin orădean. Produsele şi serviciile promovate trebuie să existe la vânzare pe durata întregii promoţii sau comerciantul va informa consumatorii că oferta este valabilă numai în limita stocului disponibil.

Dan Birta

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor