Staţia MBT de la Oradea a fost recepţionată

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Staţia MBT de la Oradea a fost recepţionată
Deşi a recepţionat Staţia în urmă cu câteva zile, preşedintele CJ, Pasztor Sandor anunţă că aceasta va deveni funcţională abia de la anul.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a recepţionat lucrarea de realizare a Staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor (MBT), de la Oradea. Investiţia cerută de UE pentru tratarea gunoaielor judeţului la Oradea a fost realizată de firme din Bihor – conduse de Euriteh, cu tehnologie germană.

Doar această staţie, situată lângă groapa de gunoi a Oradiei, costă 27 milioane de lei, bani din care jumătate înseamnă tehnologia adusă din Germania pentru tratarea deşeurilor menajere aduse din Oradea şi din tot judeţul, precizează directorul general Euriteh, Emilian Gherdan.

Este, practic, o investiţie obligatorie, fiind asumată de Statul Român în Tratatul de Aderare la UE, aspect subliniat şi de managerul de proiect din partea Consiliului Judeţean, Horia Carţiş, managerul proiectului din partea CJ. Teoretic, bihorenii nu vor mai putea depune deşeuri clandestin, acestea nu vor mai putea fi depuse nesortate şi toată lumea va trebui să plătească salubritatea, indiferent că trăieşte la ţară sau la oraş. Totuşi, preşedintele Pasztor a precizat că staţia MBT de la Oradea va deveni funcţională abia de la anul, când se cere să devină operaţional şi sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) pentru întregul judeţ Bihor. Acest SMID presupune închiderea gropilor de gunoi neconforme din judeţ, precum şi realizarea straţiilor de sortare şi transfer în tot judeţul, operatorii zonali ce vor fi desemnaţi prin licitaţii urmând să aducă tot gunoiul din judeţ la Oradea, spre a fi tratat aici.

statie mbt oradea

Deşeurile devin compost

Deşeurile tratate la staţia MBT de la Oradea vor deveni un compost după un proces de tratare ce durează 43 de zile. Cu acest compost se vor putea acoperi gropile de gunoi, pe straturi. Capacitatea de stocare a staţiei MBT este de 40.000 de tone pe an, transmite Mihai Lupău, director tehnic la Euriteh – executantul investiţiei. Proiectul în valoare totală de 199.895.470 lei fără TVA a fost derulat de Consiliul Judeţean, beneficiind de finanţare prin POS Mediu.

Staţia de tratare mecano-biologica are ca obiectiv reducerea la depozitare a cantităţilor de deşeuri biodegradabile. Valoarea contractului este de 27 milioane lei fără TVA şi a prevăzut construirea unei hale de primire şi pretratare, o zonă de biostabilizare, un şopron de maturare, alimentarea cu apă, dotări cu echipamente şi construirea clădirii administrative. Noua facilitate este parte a unui proiect de care vor beneficia aproape 500.000 de locuitori din judeţul Bihor, ai căror reprezentanţi, în baza deciziilor a 101 consilii locale, au adunat unităţile-administrativ teritoriale din judeţ într-o singură asociaţie: Asociaţia de Dezvoltare Interomunitară (ADI) Ecolect Bihor, transmite Biroul de Presă al CJ Bihor.

pasztor sandor

Deşeuri colectate eficient

Acest ADI va asigura, după implementare, funcţionarea sistemului de management integrat al deşeurilor. Prin implementarea acestuia nu vor mai exista depozite de deşeuri în judeţul Bihor, deşeurile colectate din toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale urmând să fie duse întâi în şase zone unde vor funcţiona staţii de transfer, iar de aici vor fi transportate la Oradea. Cu această ocazie, Pasztor Sandor a declarat următoarele: „ A venit momentul ca Bihorul să dispună de unul dintre cele mai moderne facilităţi pentru managementul integrat al deşeurilor din această parte a Europei şi sunt foarte mândru de acest fapt”. Preşedintele Pasztor a subliniat că întregul sistem va deveni funcţional în prima parte a anului viitor, până atunci urmând să fie decis inclusiv operatorul care va gestiona staţia de tratare mecano-biologică de la Oradea.

La recepţionarea lucrărilor a participat şi Horia Carţiş – managerul de proiect, fostul şef de cabinet al precedentului preşedinte al Consiliului Judeţean, Cornel Popa. , Carţiş este şeful direcţiei din CJ Bihor care se ocupă cu implementarea finanţărilor internaţionale în proiectele derulate şi avute în vedere de către administraţia judeţeană.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor