Statui active la Oradea

171Comentarii
Statui active la Oradea
În bugetul aprobat miercuri de Consiliul Judeţean este prinsă şi finanţarea grupului statuar „Holnaposok”.

Statuia va fi construită la Oradea şi valoarea estimată a proiectului este de 500.000 lei. Iniţiatorii proiectului spun că s-au inspirat din Viena unde există aşa-numitele „statui-active”. „În Viena sunt statui ale compozitorilor realizate în asemenea ipostaze încât eşti invitat să faci poze cu ei”, spune consilierul UDMR, Szabo Odon.

Cât o creşă

Şi în secuime a fost realizată o astfel de statuie a autorului de poveşti pentru copii Benedek Elek. Statuia este astfel concepută încât copiii se pot aşeza în braţele statuii ca în braţele unui bunic gata să-i spună o poveste. „Dorim să facem un grup statuar care să fie o atracţie pentru oraş. Nu dorim să fie o statuie pe lângă care să treci şi să nu o observi. Estimăm că, zilnic, 30-40 de turişti se vor fotografia cu acest grup statuar. Va fi o chestiune interactivă. Mizăm pe faptul că turiştii vor dori să se fotografieze în prezenţa lui Ady Endre, Juhasz Gyula, Tamas Emond, Dutka Akos. Cei patru ori sunt orădeni, ori au trăit în Oradea. Ei au creat un nou curent în literatura maghiară, curent cunoscut sub numele de «societatea de mâine». Au trecut 200 de ani de la apariţia acestui curent. Cei patru au realizat şi o antologie literară”,  spune SzaboOdon, muzeograf de profesie. În bugetul repartizat Oradiei de Consiliul Judeţean sunt cuprinse fonduri  pentru Zona metropolitană-2.500 mii lei, construcţia unei creşe la Parohia Romano-Catolică Sfântu Iosif -500 mii lei, amenajare parcări-1.000 mii lei, reabilitare interior Teatru de Stat -5.500 mii lei. Fondurile provin din repartizarea cotei de 20%  corespunzătoare sumelor alocate din cota de 22% din impozitul pe venit şi a sumelor rezultate din gradul de necolectare, pe anul 2010.

Veronica Bursaşiu171Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor