Statul a uitat să-şi achite partea de subvenţie pentru căldură

Statul a uitat să-şi achite partea de subvenţie pentru căldură
ORADEA – Guvernul datorează Electrocentrale Oradea 8,2 milioane de lei, suma reprezentând diferenţa pentru subvenţia acordată de stat pentru încălzire. Restanţele sunt pe anul trecut şi pe anul în curs, perioada ianuarie – martie.

Directorul CET, Dragoş Gligor, spune că datoria îi împiedică să-şi plătească la timp combustibilul. Preţul gigacaloriei ar fi în mod normal 203 lei, însă orădenii plătesc 107 lei. Diferenţa dintre preţul real şi cel plătit de populaţie, de circa 100 de lei, este suportată de Guvern (45%) şi de municipalitate (55%). Însă guvernul nu şi-a plătit până la această dată partea pentru subvenţie, pentru anul 2007 şi pentru anul în curs. „Urmările sunt lipsa de lichidităţi şi imposibilitatea de a plăti combustibilul la timp”, a precizat directorul CET Oradea, Dargoş Gligor. Acesta a precizat că se aşteaptă ca datoria aferentă anului 2007, adică 3,6 milioane de lei să nici nu mai ajungă la CET. „Dacă nu a venit până acum, nu ne aşteptăm să mai vină. Deja aşteptăm banii pentru perioada ianuarie – martie, adică 4,6 milioane de lei”, a declarat directorul CET. De altfel, nici primarul Oradiei, Mihai Groza, nu e foarte optimist în ceea ce priveşte termenul la care guvernul îşi va achita restanţele. El a precizat că se aşteaptă ca banii de subvenţie să ajungă la Oradea prin 2010 sau 2011.

Datoriile pe care clienţii şi guvernul le au la CET, duc la acumularea de datorii de către furnizorul de energie termică, către furnizori. Ca dovadă, la 31 decembrie 2007 datorii de peste 50 milioane de lei şi a fost nevoit să acceseze credite pentru a plăti combustibilul pe anul 2008.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !