Statul garantează 20.000 de euro

ORADEA – Începând cu 1 ianuarie 2007 limita maximă a depozitelor bancare garantate de stat a crescut de la echivalentul a 15.000 de euro la 20.000 de euro, potrivit BNR.

Asta înseamnă că în cazul falimentului unei bănci, statul garantează, prin Fondul de garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, returnarea a cel puţin 20.000 de euro. Fondul garantează nu doar depozitele persoanelor fizice ci şi ale IMM-urilor şi microintreprinderilor. Nu sunt garantate depozitele persoanelor aflate în relaţii speciale cu instituţiile de credit, depozitele instituţiilor de credit, ale instituţiilor financiare şi ale societăţilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor de asigurări , depozitele organismelor de plasament colectiv, ale fondurilor de pensii, ale autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi depozitele regiilor autonome, companiilor naţionale, societăţilor comerciale, altele decât cele din categoria IMM-urilor.

la 30 septembrie 2006, 57,9% din depozitele bancare erau garantate de stat, respectiv 60,7 miliarde de lei, iar crestul de 44,2 miliarde de lei reprezentau depozitele negarantate.

În cazul în care pentru o instituţie de credit participantă la schema de garantare a depozitelor se deschide procedura falimentului, Fondul plăteşte compensaţii deponenţilor garantaţi, în limita plafonului de garantare, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numărul depozitelor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !