Statul plusează la angajarea asistaţilor social şi şomerilor

De Dan Birta
1Comentariu
Statul plusează la angajarea asistaţilor social şi şomerilor
Angajatorii vor primi de la stat 2.250 de lei pentru fiecare şomer încadrat, iar şomerii vor beneficia de o primă de activare de 1.000 de lei.

Veşti bune pentru şomerii şi asistaţii social, dar şi pentru angajatorii care încadrează în muncă aceste categorii de persoane. Şomerii care se angajează vor primi de la stat 1.000 de lei, primă de activare, în loc de 500 de lei, cum primeau până acum. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă şomeri şi asistaţi social vor primi de la stat 2.250 de lei lunar, faţă de 900 de lei în prezent. Toate acestea sunt prevăzute într-un proiect de ordonanţă de urgenţă dată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Beneficiari

„Această măsură este menită să-i încurajeze atât pe angajatori, cât şi pe cei fără un loc de muncă. În această categorie intră şomerii de lungă durată, şomerii de peste 45 de ani şi cei care au mai puţin de cinci ani până la pensie, şomerii unici susţinători, persoanele cu handicap, tinerii NEETS, asistaţii social”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Cu alte cuvinte, faţă de anul trecut, statul dublează subvenţiile pe care le oferă angajatorilor, de aceea aşteptările sunt ca rata şomajului, care acum este la minimul istoric de după Revoluţie, să scadă în continuare. De asemenea, unul dintre obiective este şi determinarea ocupării persoanelor inactive, care în acest moment sunt asistate social.

Proiectul de lege prevede ca sumele să fie acordate pentru fiecare angajat în parte, absolvent de orice formă de învăţământ – şcoala profesională, liceu, facultate, tineri marginalizaţi, greu angajabili, ucenici şi stagiari, indiferent de vârstă, persoane cu handicap sau aproape de vârsta pensionarii, care îşi găsesc mai greu un loc de muncă.

„Această măsură este şi o pârghie în ceea ce priveşte salariile. Angajatorii vor putea oferi o sumă mult mai mare de bani decât salariul minim pe economie, având în vedere subvenţiile primite de la stat”, a subliniat şeful AJOFM Bihor.

Pe de altă parte, prin această ordonanţă se încearcă stoparea exodului forţei de muncă din România spre alte ţări, prin creşterea salariilor oferite de angajatori.

Potrivit lui Békési Csaba, actul normativ se află în procedură de avizare şi cel mai probabil va fi aplicat din luna august.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor