Ştefan Popa Popa’s, la Oradea

Ştefan Popa Popa’s, la Oradea
Un eveniment de artă are loc marti la sediul Poliţiei Bihor, în Parcul Traian nr. 18, din Oradea.

Regele caricaturii, Ştefan Popa Popa’s va vorbi despre un proiect la care participă şi care a fost iniţiat de către Florin Lăzău (şi colegii lui) de la Poliţia Bihor, portretist criminalist de excepţie.

La finele prezentării temei proiectului derulat, marele artist Popa’s va crea, la cerere, caricaturi celor prezenţi.

Biografie

Născut la data de 11 iunie 1955 în loc. Caransebeș, jud. Caraș-Severin, Ştefan Popa Popa’s a urmat Liceul de Arte Plastice, apoi, prin transfer – Școala Specială de Matematică, obținînd locul întâi la Balcaniada de Matematică. A practicat handbalul si atletismul de performanță. A început să deseneze la 5 ani, iar la 7 ani i-a fost publicată prima caricatură într-un ziar local. La 14 ani a publicat în singura revistă umoristică a vremii. La 19 ani a fost descoperit de Henri Coursaget, primul președinte UNESCO. Popa’s a absolvit Politehnica din Timișoara și Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franța.

Record mondial

La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève (Franța) a stabilit recordul mondial de rezistență (1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți). În 1995 își doboară propriul record și realizează 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. Peste 200 de șefi de state și guverne au portrete semnate Popa’s.

În prezent este cetățean de onoare în 26 de orașe din țară, unde a obținut 100 de premii. Pe plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Cita din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici (UNESCO).

Academia Popa’s

A creat Academia Popa’s, școala românească de caricatură. A publicat caricaturi în principalele ziare și reviste din toată lumea. Realizările sale de excepție în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalități ale artei plastice contemporane. În Franța, în octombrie 1995, André Baur scria despre Ștefan Popa Popa’s că “este o forță a naturii…, este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”.

Autodescriere

„La expoziția mea de la sediul NATO din Bruxelles m-am trezit cu tot staff-ul NATO, să îmi pozeze pentru a obține o caricatură semnată POPA’S. Menționez că aceștia cunoșteau arta și activitatea mea. Rapiditatea în portretistică nu este făcută în detrimentul calității. De aceea am fost numit caricaturistul oficial al summit-urilor. Când fac un portret îl înțeleg pe cel din fața mea și apoi îl așez pe hârtie. Primele manifestări artistice au fost la vârsta de 5 ani și au fost pe fețe de masă și cearșafuri. De fapt este un schimb energetic. În portret, ochiul reprezintă oglinda sufletului, iar expresia grotescă, respectiv caricaturală, nu este influențată de starea mea.

În portret, harul Domnului reprezintă 99%. Reîncărcarea mea energetică reprezintă în continuare un secret. Ceea ce se întâmplă în social și politic în România mi se pare un lucru ciudat. Cea mai mare performanță a mea o consider Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova, iar cel mai mare regret este că n-am avut niciodată ocazia să-i ofer caricatura unui dictator”, spune regele caricaturii.

„Să se refacă elitele!”

Ştefan Popa Popa’s a fost ales printre cele opt personalităţi care vor promova România peste hotare în cadrul programului „România promovată prin valori”. Timişoreanul a fost ales Ambasador al Turismului Românesc alături de Grigore Leşe, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Iolanda Balaş Soter şi Gheorghe Zamfir. „Trebuie să se refacă elitele în România, pentru că acum locul lor este luat de lichele. Cel care face parte din elită trebuie să fie recunoscut în străinătate. Sunt foarte puţini români recunoscuţi afară…” a declarat Ştefan Popa Popa’s.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !