Stejarii din Piata Unirii, la pământ

Reactualizat la:
94Comentarii
Stejarii din Piata Unirii, la pământ
Amenda pe care o va primi, miercuri, Primăria e cuprinsă între 20.000 şi 100.000 de lei, informează Garda de Mediu.

Cei zece stejari care au rezistat primului val de defrişări din Piaţa Unirii au fost doborâţi ieri, de RER. Dindărătul drujbiştilor, municipalitatea susţine că sacrificarea aliniamentului vegetal de pe linia Vulturul Negru – Biserica cu Lună este legală şi argumentează asta invocând autorizaţia de construire pentru proiectul din Piaţa Unirii, avizată de Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor şi acordul de doborâre emis de Direcţia Tehnică din Primărie. „Ceea ce se taie în centru, se taie legal, conform autorizaţiei de construire emise cu avizul APM”, insistă primarul Ilie Bolojan. „Se face prea mare tapaj pe această chestiune. Copacii de acolo nu reprezintă nici un camion de lemn ori în Bihor se taie zilnic zeci de camioane, pentru care nu se revoltă nimeni. Tot atât de mulţi, sau mai mulţi, se vor planta în Piaţa Unirii”, mai zice edilul. Poziţia sa este susţinută şi de vicele Mircea Mălan. „Arborii aceia s-ar fi suprapus peste ceea ce este prevăzut a se planta acolo şi nu puteau fi păstraţi din două motive: în primul rând rădăcinile superficiale împung afară piatra cubică şi în al doilea rând obturează vizibilitatea clădirilor şi, din cauza formei, nici nu oferă prea multă umbră”, detaliază Mălan.

Amendă!

În replică, conducerea APM susţine că tăierea arborilor este ilegală. „Noi le-am trimis un punct de vedere faţă de arborii care doreau să-i doboare. Am arătat că stejarii nu obturează vizibilitatea şi că, astfel, trebuie păstraţi”, ne-a declarat Sanda Mercea, directorul APM.

Ca urmare, Garda de Mediu va scrie azi, un proces verbal adresat Primăriei Oradea. „Într-un singur fel ne putem implica în această situaţie şi anume aplicând o amendă. În martie, am mai fost o dată la faţa locului şi am făcut o notă de constatare, semnată şi de Primărie, prin care am cerut păstrarea arborilor. Miercuri vom merge afară şi vom scrie procesul verbal de amendă”, ne-a declarat Viorel Ţepele, inspector şef al Gărzii de Mediu Bihor. Amenda pe care o riscă Primăria este cuprinsă între 20.000 şi 100.000 de lei.

Cel mai probabil, procesul verbal va fi contestat în instanţă.

11709459_1114650551881705_5752839495221879784_n94Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor