Stelian Tănase, impresionat de orașul de pe Crișul Repede: „Oradea reînvie intr-un ritm alert”

De Bihon.ro
14Comentarii
Stelian Tănase, impresionat de orașul de pe Crișul Repede: „Oradea reînvie intr-un ritm alert”
„Mă intreb cum ar fi țara asta a noastră dacă toate orașele, sau măcar reședințele de județ, s-ar afla la nivelul de civilizație întilnit ieri la Oradea!?”, este una dintre întrebările pe care și le-a pus scriitorul Stelian Tănase după ce și-a lansat cele două cărți la Oradea

Într-o postare pe propriul site, http://www.stelian-tanase.ro/, scriitorul a avut doar cuvinte măgulitoare la adresa municipiului Oradea. În cele ce urmează redăm, integral, impresiile lui Stelian Tănase, intitulate: „Oradea într-o zi rece de februarie”

„Ieri am ajuns la aeroportul Otopeni cam de vreme, la 6,00, să prind cursa de Oradea. Evident, am plecat de acasa mult prea devreme de teamă să nu pierd zborul. Avion mic, cu două motoare cu elice. Cum remarca un pasager pe scară – tărtăreață.

Ți se cam strînge inima, dar ce e scris și pentru noi! Cum sunt fatalist, nu bag de seamă. Dar cursa decurge bine, pilotul chiar scurtează timpul de zbor, ajungem OK. E încă devreme. Hotelul e primitor, trag un pui de somn pe furate în cameră. Apoi, televiziunea – parte din tipicul unei zile de campanie pentru promovarea celor două cărti – „Dinastia”- povestea celor patru regi ai romanilor spusa pe intelesul tuturor si „Nocturnă cu vampir opus1″. Fac un interviu la DIGI 24 Oradea – decurge bine în ciuda temerilor mele.

Plimbare prin oras, mă insoțește primarul Oradei, Ilie Bolojan. Ai ce vedea, oraș în plină refacere. In cîțiva ani orasul va arăta fff occidental. Orașul – remarc in trecere – e curat, ceva rar rin orasele romanesti de obicei acoperite sub munti de gunoaie. Oradea are imobile remarcabile, palate, clădiri administrative impozante, foste bănci, biserici mari, hoteluri de mina intii de pe vremea burgheziei. Da, o lume burgheza cu cafenele, terase, restaurante. Si amintirea unui trecut exceptional datorat amestecului de romani, maghiari, evrei din secolul al XIX-lea si prima parte a secolului al XX-lea. Un trecut aproape uitat, din păcate insuficient scos în evidență.

Oradea reînvie intr-un ritm alert. Într-un clasament recent al Băncii Mondiale – primarul Ilie Bolojan și orasul lui s-au clasat pe locul întîi dintre toate orașele și primarii din România. De observat că orașele din vestul țării stau mai bine – Timișoara Arad, Cluj… Chiar mă întreb dacă există vreo legătură materială sau spirituală între Oradea și Alexandria – judetul Teleroman – sau cu Vaslui? Dau exemple la intimplare. Par a fi țări și lumi diferite. De la vest spre est gradul de civilizație, educatie, standard de viață scade vizibil. În Vestul țării nu există șomaj. În Bărăgan și Moldova – pungi de sărăcie, (semi)analfabetism, șomaj copios, sate și orașe depopulate. Aici o mare parte a brațelor de muncă și acreierelor a plecat în Occident for good. E o distanță intre cele două zone Vest/Est de măcar un secol. Și altă lume, indiscutabil, și alți oameni. Mă intreb cum ar fi țara asta a noastră dacă toate orașele, sau măcar reședințele de județ, s-ar afla la nivelul de civilizație întilnit ieri la Oradea!? Un guvern capabil si serios și-ar propune întîi de toate să anihileze aceste disparități. Firește în sus, nu sărăcind orașele din Vest, ci ridicînd gradul de civilizatie si bogatie a orașele din sud și est.

Seara – întîlnire cu cititorii la librăria R&R deschisă recent în Centrul istoric. Strada este închisă din cauza că se pietruiește, se refac fațadele, etc. pentru a reînvia aspectul din urmă cu un secol. Va fi stradă pietonală cu cafenele, prăvălii, ateliere – ca altădată. De ce pe Calea Victoriei nu se intîmplă același lucru ? Răspunsul este simplu – Oradea e mai aproape de Viena și Budapesta IMG_4935decît de Istanbul, spre deosebire de București. In ciuda șantierului, în librărie găsesc lume multă, plus televiziuni, fotoreporteri, gazetari, scriitori, lume. Urmează prezentările facute de Traian Ștef și Mihai Maci. Apoi autografe și tot tacîmul.

Seara nu se încheie aici. Ne retragem la Sala de consiliu a Primăriei unde trebuie să țin o conferință. Mă așteptam să găsesc o sală de clasă cu 30 -40 de funcționari plictisiți. Nu este deloc așa. Asistă cca 200-300 de orădeni. Sunt luat prin surprindere, sunt și obosit după o zi IMG_4982foarte lungă. Mă înviorez tocmai din cauza numărului mare de spectatori. Animație, atmosferă. Tema conferinței sună ca un apropo la experiența trăită de dimineață pînă seara în Oradea – „Elite și modernizare”. Ritualul obișnuit – la sfirșit, autografe, schimb replici, facem selfie. O zi lungă, orice s-ar spune. Dar o zi bună. Descoperirea Oradei (pe care o mai văzusem de citeva ori cind era mohorîtă) e un fapt deosebit pentru mine, o descoperire. Ma voi intoarce, cert”.

Sursa: stelian-tanase.ro

Scriitorul a prezentat joi la librăria R&R cărţile „Nocturnă cu vampir. Opus1” şi „Dinastia”. Scriitorul şi sociologul Stelian Tănase a fost prezent la Oradea pentru o lansare de carte în noua locaţie a librăriei R&R, şi pentru o conferinţă în sala mare a Primăriei Oradea. Cea dintâi a...

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor