„Stimulatii” Primariei, pastrati in anonimat

20Comentarii
„Stimulatii” Primariei, pastrati in anonimat
Numele beneficiarilor şi cuantumul stimulentelor primite de fiecare în parte sunt ţinute secret, în sertar.

Circa jumătate din angajaţii Primăriei au beneficiat în acest an în mod repetat de sume de bani dispuse de Executiv, pe lângă salariu. Aceste premii, denumite stimulente, sunt oferite angajaţilor în baza unei Ordonanţe de Urgenţă. Primarul Ilie Bolojan a socotit că e normal să-şi stimuleze financiar subalternii, pentru a-şi eficientiza administraţia. Aşa stând lucrurile, e interesantă totuşi încăpăţânarea cu care responsabilii din Primărie refuză să furnizeze un tabel nominal, care să releve cine şi cât a primit pe lângă salariu, în 2010. Motivul invocat, „confidenţialitatea salariului”, nu poate sta în picioare când vorbim despre o instituţie publică.

 Cu ceva timp în urmă, Jurnal bihorean solicita municipalităţii lista nominală cu angajaţii Primăriei Oradea care au beneficiat de stimulente din partea Executivului. „Nu putem să vă prezentăm o listă nominală cu aceştia având în vedere faptul că ar fi atins principiul confidenţialităţii salariului”, se arată în răspunsul primit ieri din partea Primăriei. 

Semnatarul acestor rânduri ce denotă o „transparenţă” pe care o credeam apusă la Primăria orădeană e chiar şeful Biroului Resurse Umane, Kover Ladislau. 

Aşadar, din start ni s-a transmis ce nu poate să ne spună. Totuşi, ce ne-a transmis Kover, prin intermediul Biroului de Presă? Ni s-a trimis o listă cu numărul de angajaţi ce au beneficiat. Adică doar cifre, fără nume, pentru fiecare departament în parte. Astfel, am aflat că 315 simbriaşi ai Primăriei au primit stimulente. 

Grosul, la Economic

Şoferul Biroului Resurse Umane s-a încumetat să ne transmită şi cuantumul acestor premii, botezate stimulente. O socoteală simplă, făcute în baza datelor transmise de administraţia locală, ne arată că în 2010, pe lângă salariu, angajaţii Primăriei au mai fost premiaţi de Executivul condus de Ilie Bolojan cu încă circa 1,4 milioane lei noi. De departe, cei mai mulţi bani au mers la angajaţii care lucrează chiar cu finanţele. Adică spre Direcţia Economică. Aici, stimulentele acordate au însumat 684.352 lei, de care au beneficiat 116 angajaţi, de altfel „contingentul” cel mai consistent dintre toate direcţiile Primăriei.

În medie, în 2010 stimulentele/angajat la Direcţia Economică au însumat 5.900 lei noi. Prin comparaţie, în medie cei din subordinea directă a primarului au primit 4.000 lei/beneficiar, iar cei din direcţia care se ocupă de atragerea fondurilor europene, condusă de Marcel Boloş, doar 3.320 lei/beneficiar.

Luni, l-am contactat pe primarul Bolojan pentru a-l întreba de ce sunt aşa de confidenţiale salariile şi de ce premiile angajaţilor PMO nu pot fi date publicităţii nominal, pentru fiecare angajat în parte? Ilie Bolojan ne-a asigurat că-i va chema pe Kover şi pe Mirela Macra de la Biroul de Presă pentru a se lămuri ce şi cum. Primarul nu a mai putut fi contactat ulterior, pentru a afla punctul său de vedere vizavi de opacitatea subalternilor săi.

C.C.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor