Stimulente pentru angajatori

ORADEA – AJOFM Bihor, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă numeroase stimulente agenţilor economici care angajează absolvenţi, persoane cu vârsta peste 45 de ani sau persoane care mai au cel mult trei ani până la pensie.

Angajarea absolvenţilor

În privinţa angajării absolvenţilor tuturor instituţiilor de învăţământ angajatorii beneficiază subvenţii în cuantum de 1-1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni. Condiţia este de a menţine absolvenţii în activitate pe o perioadă de cel puţin trei ani. Astfel, angajatorii primesc un salariu de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii şcolilor profesionale sau ai şcolilor de arte şi meserii. Pentru angajarea absolvenţilor de învăţământ liceal sau postliceal subvenţie este de 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă. 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă este stimulentul acordat la angajarea absolvenţilor de învăţământ superior.

În perioada celor trei ani, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, iar cheltuielile necesare pregătirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

 

Persoane peste 45 ani

Angajatorii care încadreaza în munca, pe perioada nedeterminată, şomeri în vârsta de peste 45 de ani sau şomeri întreţinători unici de familie primesc, timp de 12 luni, o sumă reprezentând un salariu minim brut pe ţară. Condiţia este de a menţine raporturile de muncă timp de doi ani. De aceleaşi facilităţi beneficiază şi angajatorii care au sub 100 de angajaţi şi încadrează persoane cu handicap.

Angajatorii sunt stimulaţi să încadreze în muncă persoane care mai au cel mult trei ani până la îndeplinirea vârstei de pensionare. În aceste situaţii, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, se acordă o sumă egală cu un salariu minim brut pe ţară pe perioada încadrării, până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare. Se realizează în acest mod prelungirea vieţii active persoanelor care mai au trei ani până la îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate sau a pensiei pentru limită de vârstă. Angajatorii interesaţi de felul cum se acordă aceste stimulente se pot adresa la AJOFM Bihor, strada Transilvaniei, nr.2.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase