Stimulente pentru angajatori

ORADEA – Elevii şi studenţii care doresc să câştige un ban în perioada vacanţei de vară pot acum să o facă legal. Agenţii economici care angajează elevi şi studenţi, cu contract de munca, pe perioada vacanţei pot beneficia, în anumite condiţii, de stimulente lunare egale cu jumătate din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Muncii.

„Proiectul Normelor de Aplicare este supus în prezent dezbaterii publice pe site-ul ministerului, urmând să apară până la începerea vacanţei”, ne-a declarat Daciana Nica, director executiv adjunct la AJOFM Bihor.

Condiţii
De acest stimulent pot beneficia angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi, pe perioada vacanţei, în baza unui contract individual de munca pe durată determinată, cu normă întreagă sau timp parţial. „Încadrarea se mai poate face şi în baza unui contract de muncă temporară numai dacă durata acestuia este egală sau mai mai mică decât durata vacanţei”, a specificat Nica.

Măsura nu se aplică în cazul angajatorilor care încadrează elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei, celor care beneficiază pentru aceştia de subvenţii sau alte măsuri de stimulare de la bugetul general consolidat (indiferent de forma lor), precum şi celor care au primit deja stimulente financiare pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic. De asemenea, nu vor beneficia de această facilitate cei care au fost în raporturi de muncă cu elevii şi studenţii respectivi în ultimele trei luni, potrivit proiectului.

Pentru obţinerea stimulentelor financiare, angajatorii vor trebui să încheie o convenţie cu AJOFM Bihor, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în vacanţă. „În acest sens, angajatorii trebuie să depună mai multe documente, printre care adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ prin care se atestă că persoana are statut de elev sau student şi urmează studiile la zi într-o instituţie de învăţământ de stat sau particular, autorizată sau acreditată, copie a actului de identitate al persoanei angajate, copia contractului de muncă avizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte natura posturilor pe care au fost încadraţi elevi şi studenţi pe perioada vacanţei”, a specificat Nica.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !