Stomatologia, „anesteziată”

Stomatologia, „anesteziată”
Medicii stomatologi bihoreni s-au întâlnit recent cu prefectul Ilie Bolojan pentru a găsi împreună o soluţie în ceea ce priveşte problemele grave cu care se confruntă această specialitate.

„Cum ştiam interesul dânsului pentru sistemul sanitar, ne-am gândit să-i atragem atenţia şi asupra noastră. În primul rând, s-a luat în discuţie deschiderea unui cabinet stomatologic de urgenţă. Eventuala locaţie a acestuia ar putea fi în cadrul Spitalului Clinic de Copii Oradea sau chiar la Spitalul Clinic Judeţean, pe lângă Secţia de Chirurgie Maxilo-Facială, unde îşi desfăşoară activitatea în prezent doar doi medici specialişti”, susţine dr. Marton Panţel, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bihor. Bani puţini


Cea mai mare problemă cu care se confruntă însă în acest an dentiştii bihoreni este cea a banilor. Fondurile alocate de la CAS Bihor au fost înjumătăţite comparativ cu anul precedent. „Dacă în urmă cu cinci ani, bugetul alocat era de 8 milioane de lei vechi pe medic, anul trecut acesta a ajuns la 15 milioane de lei vechi, ca în 2006 acelaşi medic să primească exact ca în 2001, adică tot 8 milioane de lei vechi.

Undeva s-a creat o ruptură, pe care încerc să o descopăr, pentru că este inadmisibil aşa ceva. Şi asta în condiţiile în care în Occident se alocă pentru Stomatologie 7% din bugetul de Sănătate, pe când la noi nici 1% nu se dă”, afirmă dr. Panţel.

Studenţi cu carul


În cadrul discuţiilor avute cu prefectul s-a ridicat şi problema numărului prea mare de absolvenţi de Stomatologie din Oradea. În judeţul Bihor există la ora actuală 510 medici dentişti, dintre care 420 în Oradea, iar într-un oraş ca Debreţin sunt doar 200. Potrivit normelor europene, ideal ar fi ca la 1.500 de locuitori să fie un dentist.

„În Oradea avem un stomatolog la 600 de locuitori, şi asta este consecinţa directă a producţiei exagerate de medici dentişti. Avem mai mulţi chiar ca şi în Germania. Dacă în Ungaria sunt 100 de absolvenţi anual, la noi sunt între 1.500 şi 2.000 de absolvenţi. Ceea ce este în mod vădit un număr exagerat. Trebuie impus de la Ministerul Educaţiei un anumit număr, acel «numerus clausus». Nu mai putem scoate stomatologi pe bandă”, declară dr. Panţel.

Viorica Borz
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !