Stomatologia, ca perfecţiune

Adam Zaharia
Adam Zaharia
Deva – În cei 46 de ani de carieră în domeniul stomatologiei, dr. Zaharia Adam a tratat zeci de mii de pacienţi. Pentru un profesionist, chirurgia stomatologică nu trebuie să lipsească din pregătirea unui medic.

„Am avut o înclinaţie spre chirurgie. Toate cursurile post-universitare au fost în acest domeniu. În practica curentă, chirurgia de acest tip presupune replantări dentare, regularizări de creşte alveolare, apectomii sau rezecţii apicale. Nu pot spune că una dintre aceste operaţii este uşoară pentru că totul trebuie abordat prin prisma stării de sănătate a pacientului. Înainte el trebuie să facă o investigaţie directă, amănunţită. Am avut un caz în care pacientul făcea un tratament anticoagulant despre care nu am fost informat. În cursul operaţiei s-a declaşnat o hemoragie pe care am stăpânit-o, dar cu foarte mare greutate. Deci orice tip de operaţie poate fi riscantă”, susţine dr. Adam.

Stomatologie infantilă
Când a venit la Deva, dr. Adam a lucrat la început pentru copii.

„Orice medic ar trebui să facă asistenţă stomatologică pentru copii. Este mai greu să lucrezi cu un copil, care are teamă instinctivă de medici. Pentru ei trebuie lucrat în condiţii atraumatice, ceea ce înseamnă că l-ai câştigat pe viaţă. În anii 70, când lucram cu copiii, a fost mai greu pentru că nu existau medicamente care să atenueze durerea, fiecare copil trebuia să vină de 2-3 ori doar pentru a se familiariza cu cabinetul, cu stomatologul şi cu aparatura. Abia mai apoi puteai să îi lucrezi ceva”, spunea dr. Adam.

Cu toate că majoritatea simte o teamă pentru dentist, medicii consideră că o intervenţie precoce face ca tratamentul să fie mai benefic pentru pacient şi mai puţin traumatizant.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase