Stop! Doctorul nu te vrea!

Stop! Doctorul nu te vrea!
Deva – Cadrele medicale pot alege pacienţii. Dacă nu corespunde, nu-i tratat. Medicul de familie, stomatologul, asistentul medical sau moaşa pot accepta sau respinge cererea unui pacient la consultaţie.

Potrivit unui proiect de ordin al ministrului sănătăţii, pacienţii vor fi obligaţi să întocmească o solicitare scrisă către medic pentru tratament. Dacă medicul nu doreşte dintr-un anumit motiv să trateze bolnavul poate să-l respingă sau să-l accepte.

Chiar dacă pacientul este pe listele medicului, el poate să întrerupă, pe parcurs, relaţia cu bolnavul. Acest lucru se aplică doar dacă pacientul este ireverenţios”, apreciază directorul Spitalului Judeţean Deva, dr. Dan Florea.

„Prin această iniţiativă legislativă, medicul poate să se apere dacă are la consultaţie un pacient neserios. Însă, medicii au nevoie de pacienţi, în funcţie de numărul lor, practic, îşi primeşte salariul. În realitate legea nu este atât de drastică precum pare”, declară dr. Dan Magheru, director al Autorităţii de Sănătate Publică Hunedoara.

Un medic de familie poate accepta un bolnav prin solicitare scrisă de acordare a asistenţei medicale, întocmită de bolnav şi adresată medicului. Excepţie fac cazurile în care persoana este lipsită de discernământ sau în situaţii de urgenţă medico-chirurgicală. Un alt criteriu de acceptare a pacientui este ca metoda de prevenţie, diagnostic, tratament la care urmează să fie supus bolnavul să facă parte din specialitatea sau competenţa medicului.

Actul normativ specifică faptul că, prin neacordarea asistenţei medicale să nu existe riscul evident de înrăutăţire a stării de sănătate a persoanei care solicită asistenţă medicală.

La alegere
Cetăţenii deveni apreciază că, orice medic, moaşă, asistentă sau stomatolog trebuie să-şi selecteze pacienţii, chiar dacă nu sunt neapărat de acord cu ideea că şi ei ar putea fi refuzaţi. „Nu cred că medicul de familie care refuză un pacient are ceva de câştigat. Nu cred că va face asta”, afirmă Adrian Iacob.

„Sunt la medicul meu de familie de 20 de ani. Nu mi se pare că e un medic excelent, dar cred că m-ar deranja dacă acum m-ar refuza ca şi pacient”, susţine Veronica Stănică.

„Da, cred că e dreptul lui să nu ia orice pacient. Dacă este un pacient recalcitrant sau unul care cere mai mult decât îi poate oferi medicul, e normal să-l refuze”, spunea Maria Mihai.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase