Străinii, fără permis de muncă

ORADEA – Începând cu 1 ianuarie 2007, străinii membri de familie ai cetăţenilor români, indiferent de cetăţenia acestora, pot presta munci în România fără a le fi necesar permisul de muncă.

„În ceea ce priveşte membrii de familie ai cetăţenilor UE sau ai statelor semnatare a Acordului privind Spaţiul Economic European (SEE), regimul aplicabil acestora diferă în funcţie de regimul aplicabil cetăţenilor ai căror membri de familie sunt, în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii din România”, ne-a informat Liviu Lupea, inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.

Cu aceeaşi măsură
Astfel, membrii de familie ai lucrătorilor provenind din statele UE care nu au aplicat restricţii lucrătorilor români beneficiază de acces liber pe piaţa muncii din România, fără a le fi necesară obţinerea permisului de muncă. Din această categorie fac parte: Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia.
În ceea ce priveşte membrii de familie ai cetăţenilor din statele UE/SEE care au aplicat restricţii circulaţiei lucrătorilor români, accesul acestora pe piaţa muncii din România se va realiza potrivit Tratatului de aderare a României şi Bulgariei, în anumite condiţii.

Astfel, soţul unui lucrător şi descendenţii acestuia care nu depăşesc 21 de ani sau care se află în întreţinerea acestora, care locuiesc legal împreună cu lucrătorul pe teritoriul statului membru la data aderării, beneficiază, după aderare, de acces imediat pe piaţa forţei de muncă din acel stat membru. „Dispoziţia se aplică membrilor de familie ai unui lucrător care a fost admis legal pe piaţa de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni”, a precizat Liviu Lupea.
Soţul unui lucrător şi descendenţii acestuia cu vârsta sub 21 de ani, aflaţi în întreţinerea acestuia, care locuiesc împreună cu lucrătorul pe teritoriul unui stat membru la o dată ulterioară aderării, dar în cursul aplicării dispoziţiilor tranzitorii, beneficiază de acces pe piaţa muncii din respectivul stat în cazul în care au locuit în acel stat membru cel puţin 18 luni sau din al treilea an de la data aderării.
În ceea ce priveşte ascendenţii în linie directă, indiferent de cetăţenie, care se află în întreţinerea unui cetăţean UE, precum şi cei ai soţului/soţiei, aceştia vor beneficia de acces liber pe piaţa muncii din România în situaţia în care cetăţenii UE ai căror membri de familie sunt beneficiază şi ei înşişi de acces liber pe piaţa muncii din România.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !