Străinii râd în nasul Fiscului

Străinii râd în nasul Fiscului
Principalul impediment în calea executarii silite consta în identificarea debitorilor, spune purtatorul de cuvânt al Finantelor Bihor, Vasile Farc.

Dosarele de executari silite sunt constituite din sute de pagini, iar cheltuielile care se fac pentru întocmirea lor sunt inestimabile. „Nu stim cât se cheltuieste cu acest proces, ca sa declaram debitorul insolvabil în cele din urma, spune Vasile Farc, dar e cert ca sunt blocati oameni din mai multe institutii, acestea fiind Directia de Finante, Garda Financiara, Politia, Ministerul de Finante, Justitia”. Mecanismul prin care statul pierde sute de miliarde, în favoarea unor cetateni strani care sunt imposibili de gasit, e simplu. Cesiuni la straini


Vasile Farc continua: „Exista, la un moment dat, o adevarata moda ca românii sa-si cesioneze partile din firme unor cetateni straini, în speciali moldoveni. Moldovenii puteau intra în România fara pasaport, asa ca e practic imposibil sa stii când au intrat si când au iesit, deci nu-i poti urmari.

Firma era înfiintata cu sediul într-un bloc, cu un contract pe o luna. Dar poate ca patronul nici nu trecea pe acolo în fiecare zi. La un moment dat, Garda gaseste facturi ca respectiva firma a vândut petrol sau altceva, constata prejudiciul. Politia stabileste debite de zeci de miliarde, noi trecem la executare silita, nu-i gasim sediul si în cele din urma îl declaram insolvabil”.


Seful Administratiei Financiare Oradea, Ioan Bercea, spune ca în asemenea cazuri institutia pe care o conduce nu poate sa constate decât faptul ca arieratele cresc. „Cum sa aduc eu în tara un irakian, cu debite la noi?”, se întreaba directorul Bercea.

Dau un tun si pleaca


Spre exemplu, în cazul moldovenilor, în baza Conventiei de evitare a dublei impuneri cu Moldova, nu exista procedura de urmarire, spune Vasile Farc. Este cazul firmei Pepino Comimpex SRL, cu administratorul moldovean Vitalie Demcenko.

Firma comercializa produse petroliere, iar prejudiciul initial era de jumatate de miliard lei vechi. Aceasta suma nu cuprinde însa valoarea evaziunii fiscale, care era în acest caz si mobilul înfiintarii firmei. Din experienta finatistilor, s-a conturat faptul ca firmele care comercializeaza petrol mizeaza pe faptul ca nu au nevoie de sediu, dau un tun si pleaca.

Procedura de executare silita a început în 1999, s-au facut popriri la toate bancile, s-a închis si procedura de faliment, fiindca lichidatorul nu l-a gasit pe debitor. Finantele au încercat, în cele din urma, atragerea raspunderii persoanei fizice, dar cazul este blocat, fiindca omul în cauza nu poate fi gasit.

Informatica deficitara


Cetatenii din Comunitatea Europeana sunt însa si mai greu de gasit. În baza dreptului la libera circulatie, ei sunt si mai greu de reperat, subliniaza Vasile Farc. Avem cazul italianului Donato Eros, de la firma Donato Conf. „Am parcurs toate etapele urmaririi pâna am ajuns în Italia, de unde ni s-a comunicat sec faptul ca acesta nu figureaza în Registrul general al impozitelor, deci nu poate fi efectuata o ancheta în ceea ce priveste datoriile sale”, precizeaza Farc.

Directorul Fiscului Oradea, Ioan Bercea, spune ca situatia nu e mai roz nici în cazul debitorilor din tara. „Asa este facut sistemul informatic, încât eu nu pot sa urmaresc averea unui debitor din tara. Eu îl caut unde s-a nascut, unde a locuit, dar daca are patru vile în Constanta eu nu pot sa i le execut, fiindca nu stiu de existenta lor”, explica directorul Bercea.

Bursasiu Veronica