Strâng bani pentru zile negre

1Comentariu
Strâng bani pentru zile negre
Dorm pe pături sau pe ciment, se spală în ştranduri şi suportă frigul nopţii pe tot parcursul verii. Cam aceasta este viaţa comercianţilor de pepeni, veniţi în Oradea pentru a câştiga un ban alb pentru zile negre.

Condiţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea sunt, ca în fiecare an, departe de standardele unui „oraş european”. Cine sunt aceşti comercianţi? În mare parte „sudişti”, sinistraţi, spun ei, veniţi în nord-vestul ţării pentru a strânge bani de mâncare, pentru iarnă. Nici nu se pune problema agonisirii unor sume care să îi ajute să-şi reconstruiască căminele măturate de inundaţiile de anul trecut.

„Am primit documente de la Primărie prin care se arată că suntem sinistraţi. Ar trebui să beneficiem de ceva facilităţi”, spune Doina Boşneagu, din judeţul Dolj. Se plânge, dar precizează că nu a arătat încă nimănui aceste documente. „Pentru cântar şi pentru cei 3-4 metri pătraţi plătim 250.000 de lei pe zi”, povesteşte Georgeta Anghel. „Singurul lucru pe care îl primim în schimb este cimentul pe care stăm”, continuă, pe tonul unei persoane care s-a împăcat deja cu situaţia, comercianta din Piaţa Ioşia.

Există hoteluri

Directorul RAPAS, Ioan Hirţe, nu vede nimic rău în această situaţie. Piaţa este un spaţiu comercial, iar vânzătorii de pepeni pot să se cazeze unde vor ei, la hotelurile din zonă. „Ne pare rău de ei, dar este vorba despre o activitate comercială. Deşi s-ar putea caza la hotel, preferă să stea în fiecare noapte lângă pepeni. Le e frică de hoţii care le-ar putea fura marfa. Se fură chiar şi între ei”, îşi prezintă Hirţe punctul de vedere.

WC ecologic

În privinţa comercianţilor care ocupă cele 17 amplasamente puse la dispoziţie de municipalitate, preţul pe care aceştia îl plătesc pentru un metru pătrat este de 20.000 de lei/zi. „La aceasta se adaugă taxa de salubrizare”, precizează Mircea Sabău, director adjunct la Direcţia Patrimoniu, din cadrul Primăriei Oradea.

„Obligaţia noastră este să le asigurăm tomberoanele pentru gunoaie. Am amplasat WC-uri ecologice. Vrem să fie bine pentru toată lumea, însă interesul nostru este în primul rând pentru cetăţean, nu pentru comerciant”, spune Mircea Sabău. Acesta a subliniat că, dincolo de dificultăţile pe care le întâmpină aceşti comercianţi, este alegerea lor să vină aici.

An slab

Nici vânzările nu sunt pe măsura aşteptărilor. De la 25.000 de lei pe kilogram, cât cereau în urmă cu o lună, vânzătorii au scăzut preţul la 10.000 de lei pe kilogram. „Orădenii fac figuri. Vor tot mai ieftin, ar vrea să vindem cu 7.000 kilogramul”, spune Georgeta Anghel. Aceasta povesteşte cum că au ales Oradea fiindcă anii trecuţi au fost foarte mulţumiţi de vânzări. „Anul acesta nu ne vor ajunge banii nici pentru mâncarea pentru iarnă”, o completează Doina Boşneagu.

Claudia Curta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor