STS nu localizează apelul GSM

3Comentarii
STS nu localizează apelul GSM
Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României, Poloniei şi Letoniei, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă european 112 funcţionează corespunzător.

„În orice ţară UE, cetăţenii trebuie să se poată baza pe faptul că serviciile de urgenţă îi pot localiza oricând formează numărul 112. Este imperios necesar ca serviciile de urgenţă să funcţionează corect în toate statele membre”, a explicat miercuri Comisarul UE pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, decizia de se adresa Curţii Europene de Justiţie.

Ca urmare, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează că reţelele de telefonie fixă permit afişarea locului de unde este apelat numărul 112, dar operatorii de telefonie mobilă încă nu transmit informaţia în mod automat.

„Arhitectura hardware şi software a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 permite afişarea locului de unde 112 este apelat. Pentru reţelele de telefonie fixă localizarea apelului funcţionează. Sistemul nu este implementat pentru reţelele de telefonie mobilă, fiindcă această informaţie nu este transmisă de operatorii mobili către 112 chiar dacă STS este pregătit din punct de vedere tehnic să o preia, cu investiţii minore. Procesul de infringement are ca motiv neimplementarea în reţelele operatorilor de telefonie a facilităţii de localizare a apelantului şi, ca urmare, netransmiterea acestor informaţii către sistemul SNUAU 112”, se arată în comunicatul emis de STS după intervenţia comisarului Viviane Reding.

90% falsuri în Bihor

România e lideră în Europa la capitolul apeluri false la 112, cu 20 de milioane de alarme false doar în acest an.

În Bihor, peste 90% dintre apelurile făcute la 112 în acest an au fost false, ţinând ocupaţi operatorii şi linia de urgenţă fără motiv. În plus, au fost destule cazuri în care autospecialele s-au deplasat degeaba la locul aşa-ziselor urgenţe.

În intervalul 1 ianuarie – 31 octombrie, în Bihor 770.739 de apeluri au fost false (91,5 %), 55.666 (6,6%) reale iar 2 % au fost apeluri de informare (numere de Poliţie, Pompieri, Ambulanţă, Gaze, Electrica, etc,).

În octombrie, Bihor au 63.468 (91%) de apeluri false, 5.438 (8%) reale şi 1% de informare.

Apelurile reale au fost către Ambulanţă (3.173), Poliţie (2.043), Pompieri (174) şi Jandarmi (48).

Alte detalii şi statistici pe fiecare lună se găsesc pe site-ul www.112.ro

Nu abuzaţi de 112!

Col. Adrian Fulea, purtător de cuvânt al STS, atenţionează: „Suprasolicitarea liniilor telefonice cu apeluri false sau fără urgenţă afectează negativ operativitatea preluării cazurilor reale de urgenţă şi, implicit, asupra intervenţiei rapide a echipajelor medicale, de poliţie sau pompieri. Apelarea falsă sau abuzivă se sancţionează contravenţional cu amendă de la 100 la 500 de lei. Ameninţările cu explozivi intră în sfera penală, pot fi încadrate la terorism, şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani”.

Un caz cu tentă penală descoperit de autorităţi în acest an a fost al unui tânăr din zona Remeţi

Multe apeluri false se dau de la telefoane publice sau de pe telefoane cu cartele fără abonament.

Bani în suspans

Serviciul 112 ar putea fi întrerupt, din februarie, dacă nu se va asigura finanţarea activităţii, a declarat ieri directorul general al STS, Marcel Opriş. Finanţarea serviciului 112 este realizată de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a prezentat în septembrie, un proiect de act normativ pentru ca SNUAU 112 să fie finanţată, din 2008, de la bugetul de stat, cu 38 milioane lei anual până în 2012.
Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor