Studenţi străini la inundaţi

Satenii cei mai afectati de inundatiile produse în luna iulie, în urma unei ruperi de nori în zona comunei bihorene Abram, au avut parte, sâmbata, de o vizita mai putin obisnuita.

Aceasta pentru ca studenti straini de la Facultatea de Medicina din Oradea au avut o initiativa care vadeste ca le pasa de comunitatea în care s-au integrat deja de un an sau doi.


Astfel, în pragul iernii, trei „emisari” ai unei grupe de studenti proveniti din Germania, Insulele Mauritius, India si Africa de Sud au împartit zece saci cu haine curate si de calitate satenilor vizitati dupa inundatiile din vara de comisia de evaluare a dezastrelor din cadrul Prefecturii Bihor. Pe lânga ajutorul propriu-zis, satenii s-au aratat impresionati de gestul în sine si de faptul ca sunt oameni care se mai intereseaza de ei si la câteva luni dupa ce au fost greu încercati de capriciile vremii. De altfel, gazdele uneia din gospodariile lovite de furia apelor au tinut sa-i omeneasca pe studenti, si chiar le-au oferit, la plecare, câte o atentie din putinul lor.


Doarme pe la vecini


Prima escala a fost la o casa de chirpici, cu peretii uneia din încaperi darâmati de apele umflate ale pârâului Dijir. Vecinii Lucretiei ne-au spus însa ca femeia, ramasa singura dupa moartea barbatului ei, e plecata în sat întrucât e nevoita sa doarma pe unde apuca. Singura veste buna pentru ea e ca la câteva zile dupa ce primarul Emanuil Bocsan a fost anuntat telefonic de vizita studentilor, o masina i-a descarcat în curte o stiva de caramizi din partea Consiliului Local al comunei Abram. Vecinii ei se îndoiesc însa ca femeia va apuca sa doarma, în aceasta iarna, în camaruta noua pe care a solicitat-o.


Nici un ajutor


Din câte ne-au încredintat satenii altor doua gospodarii din Dijir în care torentii au culcat la pamânt diferite anexe, „tanti” Lucretia e, deocamdata, singura care a primit un ajutor de la Primarie. „Am fi fost multumiti si cu o masina de piatra, sa putem ridica înapoi grajdul”, ne-a spus o femeie.


Gasita în timp ce-si hranea animalele, Ileana Pop (80 de ani) din Iteu ne-a spus, lacrimând, necazul ei. „Sunt vaduva si am doua fete, vaduve si ele, care stau la Oradea si la Constanta si nu pot veni sa ma ajute. Mi-a intrat apa multa în casa si nici acum nu s-a uscat peste tot. Am cumparat un pic de ciment cu banii mei, iar un vecin m-a ajutat sa podesc macar holul. Dar în camere e înca noroi pe jos. Nimic n-am primit de la Primarie.”


Drumul e tot surpat


Drumul dintre Dijir si Iteu a fost surpat la inundatii pe o portiune de peste zece metri. În comuna se vorbeste ca lucrarile ar trebui sa înceapa curând. „Nu e bine ca ne-a prins iarna. Daca se toarna si beton pe frig, o sa crape si iarasi se distruge”, ne-a spus un satean.


Dupa inundatii, Prefectura Bihor a întocmit un raport care arata ca în comuna Abram pagubele provocate de ploaia torentiala s-au ridicat la 39.090 de lei noi (390 de milioane de lei vechi). În zilele urmatoare s-a reusit, cu ajutorul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, curatarea unui drum plin de aluviuni si vidanjarea fântânilor. Am fi vrut sa aflam chiar de la primar ce s-a mai îndreptat de atunci, însa degeaba am încercat în mod repetat sa-l contactam la telefonul mobil.

Cristian Horgos