Studentii din Timisoara si din alte doua centre universitare pot beneficia acum de stagii de practica la cel mai inalt nivel

De Marcel Hoster
Studentii beneficiaza de consiliere în carieră si efectuează stagii de pregătire
Studentii beneficiaza de consiliere în carieră si efectuează stagii de pregătire
Prin intermediul unui proiect finanţat prin deja celebrul Program Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) studenţii din mai multe centre universitare beneficiază de consiliere în carieră, dar, cel mai important, efectuează stagii de pregătire în cadrul unor firme în specializarea pentru care învaţă.

„Programul multi-regional integrat de stagii de practică pentru studenți în vederea creșterii gradului acestora de angajabilitate”, a demarat în 2011 şi va fi finalizat în 2013. Deja mai mulţi studenţi au beneficiat deja din plin de acest poriect şi acum pot spune că au mai multă experienţă. “Pot spune că m-a ajutat mult practica efectuată. Am primit şi propunerea de a mă angaja în cadrul companiei unde am efectuat stagiul de pregătire practică. Am preferat să nu mă angajez, sunt studentă la Master şi nu vreau să-mi neglijez studiile. Poate din anul 2 o să folosesc această ofertă. În mod sigur mi-au folosit foarte mult stagiile efectuate”, ne-a declarat Lavinia Bîrdac, studentă la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Matematică-Informatică.

În cadrul acestui program studenţii beneficiază de training-uri şi consiliere profesională oferită prin itermediul unro specialişti în resurse umane. “Majoritatea provin din rândul personalului companiilor cu care au fost realizare înţelegeri pentru ca studenţii să desfăşoare practica de specialitate în cadrul firmei. Sunt specialişti care activează în domeniul resurselor umane, oameni cu experienţă”, ne-a declarat Alexandra Petcu, marketing manager în cadrul proiectului finanţat din fondurile POSDRU.

“Interesul este foarte mare pentru proiect. Avem peste 1000 de cereri pentru doar câteva sute de locuri disponibile. Vom încerca extinderea proiectului, iar firmele care participă au anunţat deja că sunt dispuse să crească numărul locurilor disponibile”, a mai menţionat Alexandra Petcu.

Prin intermediul stagiilor studenţii speră să înveţe cât mai mult, dar pe partea practică. Cu teoria stau bine, bagajul de cunoştinţe primite la acest capitol este suficient, dar nu este îndeajuns.

Ramona Dan, studentă la Finanţe-Bănci, este unul dintre cei mai noi sosiţi în cadrul programului de stagii de practică. “Am efectuat stagiul de practică obligatoriu în cadrul unei bănci. Am stat două luni şi am fost pusă să lucrez la arhivă. Nu cred că m-a ajutat prea mult. Din păcate, personalul din bancă este puţin şi nu cea care era desemnată să mă gideze nu avea timp să stea cu mine, maxim o jumătate de oră. Sper să primesc mai multă experienţă după aceste stagii”, ne-a declarat Ramona Dan.

Cu această ocazie au fost premiate cele mai bune rezultate obținute în anul universitar 2011-2012 de către studenții, companiile și universitățile implicate în proiect.

“Programul multi-regional integrat de stagii de practică pentru studenţi în vederea creşterii gradului acestora de angajablitate” este singurul proiect de stagii de practică din România desemnat anul acesta poveste de succes de către Autoritatea de Management a POSDRU. Ca o recunoaştere a reuşitei iniţiativei, membrii echipei de proiect au fost selectaţi şi invitaţi să fie membrii în Grupul de Lucru privind Ocuparea în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, dar şi în calitate de consultanţi pentru elaborarea noului proiect de lege privind ucenicia la locul de muncă și internship-ul.

În cadrul proiectului au fost derulate până în prezent activități adresate studenților din patru universități din regiunea de Vest, Centru și Nord-Vest, facilitând accesul beneficiarilor pe piața muncii prinorganizarea de interviuri de consiliere în carieră pentru 865 de persoane, traininguri pentru 421 de participanți și stagii de practică profesioniste în domeniul de studiu pentru 514 studenți.

“Din păcate, a trebuit să renunţăm la colaborarea cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, am fost anunţaţi că ei au deja prea multe proiecte europene şi nu mai pot colabora. Din acest motiv colaborarea va continua cu cei de la Universitatea Avram Iancu din Alba Iulia, care s-au dovedit a fi extrem de deschişi cu noi. Anul trecut, feed-back-ul primit de la profesorii universităţilor cu care colaborăm a fost mai “rece”. Anul acesta deja reacţia a fost mai bună. Discuţiile purtate sunt excelente mai ales în relaţia cu profesorii mai tineri, ei sunt deschişi la această colaboare şi le recomandă studenţilor să participe la aceste stagii”, ne-a mai declarat Alexandra Petcu.

La finalizarea prezentului proiect, compania care a scris proiectul doreşte continuarea activităţilor derulate, în vederea pregătirii unor buni profesioniști pe piața muncii. Astfel, se are în vedere lansarea primului Ghid dedicat tutorilor de practică, la finalul anului 2012. Una dintre cele mai interesante idei, cuprinsă inclusiv în rezultatele programului finanţat din fonduri europene are în vedere lansarea primei platforme online de stagii de practică și internship din România, în toamna anului 2013. “Va fi un loc de întâlnire între studenţi şi firme. Cei care vor să ofere locuri pentru asemenea stagii vor putea să-şi înscrie oferta în sistem, iar studenţii, la rândul lor, vor putea să se înscrie pentru a face practică”, a mai menţionat Alexandra Petcu.

Programul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 “Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 “Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”. În cadrul perioadei de desfăşurare, proiectul vine în întâmpinarea nevoii de creştere a ocupabilităţii, adaptabilităţii şi mobilităţii pe piaţa muncii a viitorilor absolvenţi. Proiectul este derulat de una dintre cele mai importante companii prezente pe piaţa românească cu activitate în domeniul resurselor umane, în parteneriat cu Institutul Regional de Training, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !