Studenţii, în robe de avocaţi

De Crina Dobocan
Studenţii şi-au testat cunoştinţele în cadrul unui proces simulat Foto: Natalia Tunduc
Studenţii şi-au testat cunoştinţele în cadrul unui proces simulat Foto: Natalia Tunduc
Tinerii de la Facultatea de Drept din Oardea au simulat un proces în Penal.


Studenților de la Facultatea de Drept din Oradea li s-a oferit șansa de a îmbrăca robele de avocați și de a se identifica pentru câteva ore cu aceștia. ELSA Oradea, prin departamentul Activități Academice, a organizat un proces simulat pe Drept penal ce s-a desfășurat în sala festivă a Facultății de Drept din Oradea, marcând momentul de final al Conferinței Naționale „Corupția și Traficul de Influență”.

Provocări

Înscrierile pentru pentru procesul simulat s-au realizat în echipe de câte doi studenți. „Provocarea adevărată a echipelor a constat în faptul că aceștia s-au pregătit atât pe apărare, cât și pe acuzare și doar în ziua procesului, prin tragere la sorți, au aflat din care calitate procesuală își vor susține argumentele și împotrivă cărei echipe vor pleda. Speța pusă la dispoziția studenților a fost în ton cu tema Conferinței Naționale, și anume, corupția”, a spus Natalia Tunduc, vicepreşedinte Activităţi Academice în cadrul ELSA Oradea.

Juriul a fost alcătuit din avocaţii Răzvan Doseanu şi Mircea Ursuța (ambii seniori ELSA Oradea) și judecătorul Alin Văsonan. Juriul s-a arătat încântat de prestația celor patru echipe (formate din studenţi din anii II-IV de studiu) și de temeinicia argumentelor lor.
În urma pledoariei fiecărei echipe, juriul a desemnat ca echipa câștigătoare să fie echipa formată din Patricia Sarca și Claudiu Popovici.

Impresii

„Pentru mine participarea la un proces simulat organizat de ELSA s-a dovedit încă o dată o experiență deosebit de benefică. Prin acest proces simulat mi s-a dat ocazia să îmi testez cunoștințele dobândite în anii mai mici de facultate și astfel să le reactivez. În plus, felul cum a fost formulată speța și problemele dezbătute m-au făcut să îmi aprofundez cunoștințele din mai multe discipline, fapt care nu se întâmplă în examenele normale din cadrul facultății dar acesta este un lucru predominant în practică. Totodată, faptul că regulile concursului au fost să ne pregătim atât din punct de vedere al apărării cât și al acuzării, chiar dacă a presupus un efort suplimentar din partea noastră, consider că ne-a ajutat să ne evaluăm și reevaluăm în concret, opțiunile pentru viitoarele profesii în domeniul juridic”, susține Patricia Sarca, studentă în anul patru.

Şi pentru celălalt student câştigător al concursului procesul simulat a fost un prilej de a-şi pune în practică teoria.

„Subiectul a fost unul de actualitate, corupția, un fenomen extrem de răspândit în țara noastră. Consider că prin aceste procese, studenții participanți pot învăța și exersa cum să își argumenteze ideile astfel încât să obțină rezultatul dorit”, afirmă Claudiu Popovici.
Pe locul II la procesul simulat, zilele trecute, s-au clasat studenţii Ioana Crăciun (anul III) şi Sergiu Pal (anul IV). Din comitetul de organizare al procesului au făcut parte Susana Vaida şi Mihaela Magjiar. Cele două membre ELSA s-au arătat mulţumite de reuşita evenimentului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !