Studenţii orădeni ar lucra în străinătate

Studenţii orădeni ar lucra în străinătate
ORADEA – Majoritatea studenţilor Universităţii Oradea ar preferă să îşi găsească un loc de muncă în străinătate. Chiar dacă meseriile pe care le-ar putea practica peste graniţă nu sunt în domeniul pe care-l studiază timp de trei sau patru ani, tinerii visează la un trai mai bun şi fără griji financiare, departe de ţara lor.

Piaţa joburilor în străinătate este diversă, plină însă de meserii care nu necesită studii superioare. Fie că sunt în Spania, Italia, Anglia, SUA, sau alte ţări, angajatorii străini caută chelneri pe croaziere, baby-sitteri, dansatoare, persoane care să culeagă fructe sau care să muncească în construcţii.

Mulţi consideră însă că a lucra într-un asemenea domeniu, pentru o perioadă scurtă de timp, permite economisirea unei sume frumoase, fapt imposibil în România. „Sunt joburi extrem de bine plătite. Iar dincolo e mai ieftin traiul, nu ca la noi. Am un coleg care a fost la cules de mere, în Italia, pe timpul vacanţei. Sincer, şi eu m-aş duce, să lucrez aşa, cât sunt student.

Că după ce termin facultatea, mi-aş căuta şi eu un loc de muncă în domeniul pe care îl studiez”, mărturiseşte Ştefan Emili, student şa Ştiinţe Economice. Alţii însă, nu consideră că au şanse de afirmare în România. „Vedeţi că sunt mulţi studenţi care termină facultatea şi nu au posturi. Domeniul meu de studiu e cel economic, dar eu am mai lucrat în Spania, în construcţii. M-aş mai duce să lucrez, dar depinde de domeniu. Un post de electrician mi-ar plăcea”, spune Lucian Moca.

 

Pro şi contra

Chiar dacă majoritatea tinerilor ar vrea să „evadeze”, fie temporar, fie de-a binelea, unii studenţi preferă să exceleze în domeniul lor de studiu, încrezători că patria le va oferi o viaţă satisfăcătoare.

„Eu nu aş vrea să plec în străinătate. Consider că dacă ai suficiente cunoştinţe şi eşti bun în ceea ce faci, te poţi descurca şi aici”, susţine Laura Chendrean, studentă la Facultatea de Geografie şi Turism. Pe de altă parte, colega ei o contrazice.

„Eu aş vrea să plec, dar nu prin facultate. Mai ales că am auzit că din 2008 ar putea să se scoată viza. Sunt, în America, o grămadă de lucruri pe care le poţi face, o mulţime de posturi pe care le poţi ocupa. Şi nimic nu e inuitil, tot ce aş face acolo ar fi de folos la ceva. Aş munci acolo trei luni şi apoi m-aş întoarce în ţară cu profitul”, spune Iulia Cioara. „Eu aş vrea să plec în Anglia. De ce nu? Aş lucra orice, fiecare începe de jos, nu-i aşa?”, susţine Adrian Chindriş.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !