SUA vrea integrarea României

SUA vrea integrarea României
Este în interesul strategic al SUA ca România sã devinã parte a UE, în cel mai scurt timp. Aceasta a fost una dintre ideile împãrtãsite de John Rodgers, consilier economic al Ambasadei SUA la Bucuresti, studentilor de la Relatii Internationale Studii Europene (RISE).

Schimbul de opinii s-a desfãsurat vineri, în Aula Magna a Universitãtii Oradea, la initiativa Asociatiei studentilor la RISE. Diplomatul american a fost insotit de senatorul Radu Târle, euro-observator. Prezent la Oradea pentru a doua oarã în acest an, Rogers le-a vorbit studentilor despre însemnãtatea si implicatiile aderãrii României la UE. „Oportunitãtile si provocãrile însotesc întotdeauna marile schimbãri. Si cu orice mare schimbare, vine si nesiguranta”, a explicat consilierul, melanjul de trãiri pe care studentii si le-au exprimat vizavi de integrarea în UE.

Cunoscând perceptia Germaniei si ale celorlaltor state fondatoare ale uniunii asupra extinderii, Rogers a evidentiat faptul cã România si Bulgaria sunt singurele tãri care vor intra în clubul european, pentru multã vreme de acum încolo. „Prin integrare veti avea beneficii evidente fatã de vecinii vostri. Veti fi parte a UE, la 1 ianuarie 2007”, a afirmat, fãrã ezitãri, consilierul SUA. „La 17 ani de la Revolutie, România va fi parte si a NATO si a UE. Este o realizare!”, a continuat Rodgers.

Gândire creativã

În ceea ce priveste imaginea românilor în lume, de care a fost legatã una dintre întrebãrile studentilor, diplomatul a subliniat cã România abia acum începe sã-si formeze o imagine si cã desi americanii de rând nu stiu unde este România sau Germania, cei de la Washington pun mare pret pe România, ca aliat.

„Lectia” diplomatului a continuat cu câteva dintre principiile care stau la baza obtinerii unui post bine plãtit. Marile corporatii din SUA si UE cautã oameni cu flexibilitate si gândire creativã, diploma de licentã fiind doar o dovadã cã individul a urmat niste cursuri.

„Nu le arãta diploma, aratã-le cã poti gândi creativ”, a spus Rodgers. Senatorul Radu Târle i-a indemnat pe studenti sã fie perseverenti, seriosi, dar mai ales sã nu se vândã si sã-si pãstreze caracterul. „În UE nu este loc pentru oportunisti si demagogi”, a spus euro-observatorul.

Infrastructurã

În privinta investitorilor strãini, diplomatul a reliefat principala tarã a României, infrastructura. „România pierde investitori fiindcã starea drumurilor este proastã. Când veti avea cãi de acces mai bune, veti avea si investitori mai buni”, a conchis John Rodgers.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !