Subvenţie pentru case noi

Subvenţie pentru case noi
ORADEA – Tinerii orădeni care-şi construiesc case pe credit ipotecar pot beneficia de o subvenţie de la Guvern în cuantum de 20% din valoarea de construcţie a 81 mp. Solicitanţii pot cere acest ajutor, în fond o decontare a costurilor aferente, la Direcţia Patrimoniu, Compartimentul Locuinţe din Primărie.

Aproximativ 20 de astfel de cereri au fost înregistrate până acum, ne-a informat Mircea Oaie, în numele Primăriei.
„Până acum am primit vreo 20 de cereri, care însă nu sunt valabile în forma depusă acum. Sunt mai mult nişte adrese scrise de mână, necesare mai mult pentru luarea în evidenţă a solicitantului”, spune Mircea Oaie.

Funcţionarul precizează, totuşi, că este bine ca orădenii interesaţi de acest sprijin guvernamental să se mişte cât mai repede. „Nu avem încă un plafon al sumelor acordate. Asta se decide la nivelul Guvernului, pentru asta este de preferat ca oamenii să-şi depună cererile cât mai repede şi apoi să se grăbească pentru a-şi face dosarele”, comentează Mircea Oaie.

Listă lungă
Condiţiile de îndeplinit pentru a pune mâna pe această subvenţie sunt prinse într-un adevărat „pomelnic”. Beneficiarii programului naţional „Sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală” pot fi tinerii căsătoriţi care au până la 35 de ani, familiile rămase fără adăpost datorită unor calamităţi naturale sau a unor dezastre ori accidente pentru care nu sunt vinovate, evacuaţii din construcţii expuse unui risc major – alunecările de teren, seismele sau inundaţiile şi evacuaţii sau chiriaşii locuinţelor restituite foştilor proprietari.

Aceştia trebuie să nu fi deţinut nici o locuinţă în proprietate şi să nu fi primit sprijin de la bugetul de stat pentru o altă casă, să fie la prima locuinţă pe care o construiesc prin credit ipotecar, să aibă un drept real asupra terenului pe care se realizează construcţia şi să-şi ridice casa prin antreprenori specializaţi.
Dosarele şi cererile pentru această subvenţie se primesc zilnic la Primărie, la camera 242, între orele 9:00-13:00, ne-a spus Mircea Oaie.

La Guvern
Procedura de evaluare a dosarelor este prevăzută într-o decizie a Consiliului Local. Astfel, o comisie a municipalităţii, formată din consilieri locali şi funcţionari şi condusă de viceprimăriţa Biro Rozalia, trebuie să judece fiecare dosar şi să decidă dacă se încadrează în limitele legii. Listele cu cei care merită subvenţia vor fi înaintate Prefecturii, care ar trebui să le trimită la Guvern. Beneficiarul nu vede banii, suma fiind transferată băncii care a dat creditul ipotecar, explică Oaie.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase