Subvenţii condiţionate de controale şi supracontroale

De Simona Albinaru
Subvenţii condiţionate de controale şi supracontroale
Potrivit unui proiect de Ordin de ministru agricultorii vor fi supuși, pe lângă controale și supracontroalelor dacă vor să încaseze subvențiile.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin trebuie să respecte normele privind ecocondiţionalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului calendaristic în cauză.

Organismele responsabile cu efectuarea controlului privind respectarea de către fermieri a normelor de ecocondiţionalitate, în raport cu domeniul de competenţă, sunt: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF).

În acest scop, APIA încheie un acord de delegare cu ANF în care stabileşte planificarea acţiunilor de control pe teren, tipul controalelor ce trebuie efectuate, lista de verificare a cerinţelor obligatorii, completarea şi transmiterea rapoartelor de control, precum şi alte condiţii privind realizarea controlului, conform reglementărilor în vigoare.

Controlul respectării normelor de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin se realizează pe eşantioanele de control şi supracontrol pentru ecocondiţionalitate stabilite de APIA şi se finalizează prin completarea rapoartelor de control şi supracontrol. ANSVSA și ANF asigură transmiterea rapoartelor de control şi supracontrol către APIA, în condiţiile stabilite în acordul de delegare. ANSVSA și ANF au obligaţia de a raporta către APIA toate neconformităţile în materie de ecocondiţionalitate constatate în timpul acţiunilor de inspecţie şi control, atât în cadrul eşantionului de control şi supracontrol pentru ecocondiţionalitate, cât şi în afara acestuia, în structura de date agreată în acordul de delegare.

Aplicarea sancţiunilor administrative de reducere a plăţilor sau de excludere de la plată în cazul nerespectării cerinţelor prevăzute în anexă se realizează astfel: AFIR elaborează, în colaborare cu organismele implicate în activitatea de control, sistemul de sancţiuni pentru măsurile de sprijin privind dezvoltarea rurală, ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, aplică sancţiunile în cadrul măsurilor de sprijin pe care le gestionează în mod direct şi se asigură de aplicarea corespunzătoare a sancţiunilor în cadrul măsurilor de sprijin delegate către APIA, prin acţiuni de supracontrol.

APIA elaborează, în colaborare cu organismele implicate în activitatea de control, sistemul de sancţiuni pentru plăţile directe, ajutoarele naţionale tranzitorii şi măsurile de piaţă, ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale și aplică sancţiunile în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pe care le gestionează. Proiectul se află în dezbatere publică pe pagina Ministerului Agriculturii.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !